Virágot a virágnak

2020.03.08. 07:00

Mit jelent a nőnap a Fejér megyei hírességeknek?

Ha március nyolcadika, akkor nemzetközi nőnap. Ezen a napon a legtöbb férfi már kora reggel a virágosnál próbálja a legszebb tulipánokat, rózsákat beszerezni, hogy aztán egy csokor szeretettel vegyítve tudja átnyújtani azt az életében oly fontos hölgyeknek. De vajon mennyire van kihalóban ez az ünnep? Egyáltalán fontosnak tartják-e Fejér megyében? Ennek próbáltunk utánajárni!

Elekes Gergő, Bagotai Zsanett

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kása András, exatlonos sportember

A TV2 Exatlon Hungary című műsorát megjárt agárdi hatgyermekes, csupaszív családapát egy ország zárta a szívébe 2019-ben. Mit jelent vajon számára a nő, ünnepli-e egyáltalán a nőnapot és ha igen, hogyan? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

– A nő számomra nemcsak azt jelenti, akivel bárhol meg lehet jelenni, hanem a nő számomra egyben egy anya, egy jó barát, egy olyan társ, akivel mindenféle belső dolgot meg tudok beszélni, mindent meg tudunk osztani egymással. Nem csak az a fontos, hogy mennyire csinos, hanem hogy milyen a személyisége.

Nálunk minden nap nőnap van, hisz nagycsaládos apuka vagyok, és engem csak nők vesznek körül, no meg persze a kisfiam. Úgy gondolom, hogy már csak azért is meg kell ünnepelni a nőnapot, mert a nők a férfiak számára olyan személyek, akik igenis sok boldogságot hoznak az életükbe, gondolok itt akár a családalapításra, akár az összetartásra. Egy férfi mellé kell egy igazi nő! Mi mindig megünnepeljük a nőnapot, ilyenkor virággal köszöntöm páromat, lányaimat, de van, hogy kisebb ajándékokat is kapnak, mint például csokit, apróbb csecsebecséket.

Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogy András és menyasszonya, Brigi hogy ismerkedtek meg, nézd meg videónkat!

Mounier Stephane, zenész, erősember

A magyar hiphop egyik meghatározó figurája, egyben az erősemberek világának megyei képiselője, a székesfehérvári Mounier Stephane (Stephco) munkásságában többször is megjelent már a nő, mitöbb, mint megtudtuk, feleségének is írt már dalt. De vajon hogyan definiálja ő a nő fogalmát? Fontosnak tartja a nőnapot? Szokta ünnepelni?

– Az ember életében a saját édesanyja az első nő, aki fontos szerepet tölt be, majd idővel jönnek az első szerelmek, majd a feleség, és ha a sors úgy akarja, a saját lánya. Úgy gondolom, hogy az egész életünket áthatja a női szellemiség, és ezért mindenképp fontos megtisztelnünk őket azzal, hogy legalább az év egyik napján kiemelt figyelem fordul feléjük. A családunkban amúgy is fontosak a hagyományok továbbadása a gyerekeinknek, így a nőnapot, az anyák napját, gyermeknapot is ünnepeljük. Igyekszünk megtanítani nekik, hogy ezek fontos hagyományok, így vasárnap elmegyünk a fiammal a virágboltba és felköszöntjük a családban a lányokat.

Mi is a története a feleséghez íródott nótának? Mesélje el maga Mounier Stephane!

Kíváncsiak lettek a dalra? Stephco jóvoltából a feol.hu olvasói is meghallgathatják a nótát.

https://soundcloud.com/stephco76/stephco-orokke-tart

Kovács Sarolta öttusázó

Kovács Sarolta világbajnok öttusázó, a székesfehérvári Alba Volán SC sportolója, akit 2019-ben az év magyar öttusázójának választottak, és nem mellesleg az olimpia kvótát is megszerezte, most a nőnapról mesélt nekünk.

– Mindig pontosan tudom, mikor is van nőnap, hiszen édesanyám mindig emlegeti, hogy eredetileg március 8-ra volt velem kiírva, én azonban csak négy nappal később, 12-én érkeztem meg. A nyolcas szám azonban így emlékezetes marad számomra, és a családom számára is.

Az a tapasztalatom, hogy a férfiaknak már esélye sincs igazából elfelejteni a nőnapot, hiszen az áruházakban már bőven napokkal előtte ki vannak pakolva a virágok és a csokoládék, ezzel is segítik őket, hogy ne menjen ki a fejükből. Az édesapám és a bátyám mindig virággal köszöntenek fel már kicsi korom óta, szóval mondhatni ez nálunk már hagyomány, és nagyon jól esik, hogy gondolnak rám. Jó, hogy van egy ilyen nap az évben, amikor a nőket ünneplik, gondolnak rájuk, és meglepik őket apróságokkal, hiszen úgy gondolom, megérdemeljük.

Saci szerint nagyon szép hagyomány a nőnap
Fotó: FMH archív (Pesti Tamás)

Nagyon szeretem a virágokat, és a tavasz közeledtével rengeteg gyönyörű virág kapható, szóval én személy szerint ennek örülök a legjobban, és általában ezt is szoktam kapni. Szerintem a párom is meg fog lepni valamivel, azt még nem tudom, hogy mivel, de kíváncsian várom. Valamint az edzőtársak és az edzők közül is fel szoktak köszönteni minket edzésen. Összességében szerintem ez egy nagyon szép hagyomány, és nem szoktak elfeledkezni róla a férfiak.

Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színésznője

Závodszky Noémi a Vörösmarty Színház társulatának oszlopos tagja, hiszen a színésznő már 25 éve játszik a székesfehérvári színház színpadán. Ez idő alatt belopta magát a nézők szívébe, jelenleg is futó darabja a Dolgok, amiért érdemes élni, különösen közkedvelt a fehérvári publikum körében, hiszen ez a különleges humorral átszőtt előadás megérinti a lelkeket.

Závodszky Noémit vasárnap is meglephetik hasonló csokorral
Fotó: FMH archív (Nagy Norbert)

A 2017-ben Prima díjat szerzett színésznőt most arról kérdeztük, hogy milyen emlékei vannak a nőnaphoz köthetően, illetve kik és milyen ajándékokkal szokták meglepni ezen a napon.

– Szeretem a nőnapot és minden olyan alkalmat, amikor ünnepelni lehet. Ez is a szeretet egyfajta kifejezése. Apukám sajnos már nem él, ő mindig elsőként köszöntött fel. Ezen a napon a férjem is meglep virággal és néhány kedves sorral, ám a sógoromon és néhány ismerősön, kollégán kívül más nem nagyon veszi figyelembe a nőnapot. Az viszont kimondottan örömmel tölt el, hogy Cser-Palkovics András polgármester úr minden évben köszönti a hölgyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában