Eltűnt az utolsó gumi is

2020.05.11. 07:40

Húsz év után sikerült felszámolni az engedély nélküli telepet Szárról

Közel két évtizedes, elhúzódó és sok gondot okozó helyzetre sikerült pontot tenni a faluban: végre eltűnt az utolsó gumiabroncs is az Újbarok felé vezető út mentén található telekről és annak környezetéből.

Borsányi Bea

A területet helyreállították, a szakmai bejárást követően már jöhetnek a kirándulók is Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megye Hírlap

„Itt végig, egészen az úttestig, sőt még annak padkáján is hatalmas gumiabroncsok voltak mindenfelé” – mutat körbe a domboldalon Szár határában Németh Norbert polgármester, aki az alpolgármester és egy képviselő társaságában várt minket egyik délután, hogy megmutassa, végre sikerült kitakarítani, rendbe tenni az amúgy Natura 2000-es természetvédelmi területet, ahol ismét szabadon nőhet többek között a védett árvalányhaj.

Még 1997-ben született az első ügyirat annak az engedély nélküli gumiabroncstelepnek az ügyében, amelyet egy helyi vállalkozó hozott létre a falu határában. A hatalmas gumikat kerítésen belül és azon kívül is halomba rakva tárolták, ami nemcsak ronda volt, de környezetszennyező is. Pedig a környék Natura 2000-es védett terület. Nemrég végre sikerült pontot tenni az ügyre.
Fotó: Önkormányzat

– Az engedély nélküli gumiabroncsteleppel kapcsolatos első ügyirat 1997-re datálható. Néhány évvel később bírságot is kiszabtak a helyi vállalkozóra, aki szabálytalanul tárolta a gumikat. Ezzel kezdetét vette a „cirkusz”. A 20 év alatt több bírság, felszólítás és vita után egészen a több millió forintos végrehajtásig és felfüggesztett börtönbüntetésig jutott az ügy – elevenítette fel a hosszú és igen bonyolult történetet a polgármester.

Három évvel ezelőtt az önkormányzat társadalmi akciót is hirdetett és közel egy millió forintos költséggel és mintegy 30 helybélivel felszámolták a telepet és kamionokkal a vállalkozó tulajdonos szári házához szállították át a több tonnányi abroncsot. Ám hogy, hogy nem, azok szépen lassan visszakerültek a falu határába. Németh Norbert szerint ez volt az a pont, amikor elszakadt a cérna. Ekkorra azonban a vállalkozónak is leesett, valóban komoly baj lesz, ha nem számolja fel a gumiabroncs telepet. Az utolsó szállítmányt néhány hete indította útjára Szár határából – hogy hová, azt senki sem tudja. A lényeg azonban, hogy az időközben új tulajdonoshoz került telek és a környéke megszabadult a veszélyes hulladéknak minősülő használt gumiabroncsoktól.

A területet helyreállították, a szakmai bejárást követően már jöhetnek a kirándulók is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megye Hírlap

– A történetben az a leginkább szomorú, hogy ezt a falu szégyenfoltjának is nyugodtan nevezhető állapotot egy Száron született és itt élő ember okozta – mondta a polgármester. A megszépült helyszínen történt bejáráson részt vett Tessely Zoltán, a terület országgyűlési képviselője is, aki a történethez hozzátette: tanulság, hogy nincsen lehetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában