nehéz bizonyítani a lerakott hulladék gazdájának kilétét

2020.06.23. 14:00

Gondban az önkormányzatok – Az illegális szemétlerakások átka

Nem új keletű probléma a társadalmakban a környezetszennyezés, melynek talán a legszembetűnőbb része az illegális szemétlerakás. Perkátán és Abán is komoly gondot jelent ez a jelenség. Legutóbb Perkátán sikerült elfogni egy férfit, de kérdés, rá lehet-e bizonyítani, hogy ő pakolta le a szemetet…

Korondy Tamás

Ha nincs meg a tettes, a terület gazdájának kell elszállíttatnia a szemetet

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A minap Perkáta és Aba településén is szóba került az egyre halmozódó illegális hulladék problémája. Előbbinél egészen pontosan konkrét személy elleni feljelentés is történt, bár az önkormányzat nem túl optimista az ügy pozitív végkimenetelét tekintve.

– Amennyi információval mi jelenleg rendelkezünk, az annyi, hogy Sz. Csabát a helyi vadászok fogták el: Egy hirdetésben található dunaújvárosi számot hívtak fel az illetékesek, hogy egy fiktív építésből megmaradt fiktív törmelék elhelyezéséhez kérjenek segítséget – mesélte el a történetet Perkáta polgármestere, aki szerint Sz. Csaba a helyszínen beismerte a tettét a vadászoknak (akik természetesen nem hivatalos szervek), ám a rend­őrség megkeresésekor már tagadta az ellene felhozott vádakat.

Somogyi Balázs elmondta, az ilyen ügyekben, ha nincs megdönthetetlen bizonyíték az elkövetővel szemben, akkor maximum az ellen lehet feljelentést tenni, akinek a területén van a hulladék – jelen esetben maga az önkormányzat ellen. Ilyen esetben a terület gazdájának kötelessége elvinni a szemetet. Ezután következhet az, hogy a valós elkövető ellen szintén megdönthetetlen bizonyíték birtokában kártérítési pert indíthat az önkormányzat. Egy ilyen per lefolyási ideje általában több év is lehet.

Ha nincs meg a tettes, a terület gazdájának kell elszállíttatnia a szemetet
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ez egy tipikus szélmalomharc, melyet valószínűleg nem fogunk megnyerni. De nem is azért tesszük, hanem a tényért, hogy érzékeltessük: ne ez legyen a megoldás, hiszen ez nem megoldás. Amíg nem lesz lehetőség arra, hogy a helyszínen lévő rendőr több százezer forint értékben szabjon ki büntetést, addig az elkövetőnek meg fogja érni azt a pár tízezer forintot kifizetni évekkel később, vagy akár a helyszínen is. Hiszen sokkal több pénzt keresnek azzal, hogy bevállalják az építési törmelék vagy a kommunális hulladék „eltüntetését”.

Aba is hasonló helyzetben van: – A város határa tele van szeméttel, egy tucat olyan helyszínt tudok mutatni sajnos, ahol illegálisan lepakolt hulladékok vannak. Azt fontos tudni, hogy a mi esetünkben ez nem az önkormányzat felelőssége, hiszen a szemét minden esetben magántulajdonban lévő földeken van, legtöbb esetben beépítetlen telkeken, így a tulajdonos nem értesül időben a szabályellenes cselekedetről. El kell mondjam, hogy ez az önkormányzatunk egyik legnagyobb problémája. Valószínűleg nem vagyunk ezzel egyedül, próbálunk ellene küzdeni, de mit tudunk tenni? 6000 hektár az abai határ – válaszolta lapunknak a város polgármestere, Mikula Lajos. Kasó László alpolgármester hozzátette, szerinte talán az egyik legjobb megoldás az lenne, ha a nagyobb területek határában lenne egy gazda, aki átveszi a szemetet, az önkormányzat pedig intézné azok elszállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában