Az eső is közbeszólt

2020.07.24. 07:10

Lengyel Zsófia a Bregyóban tartott érzékenyítő programot gyerekeknek

Szerintetek mire használom ezt a fehér botot, amit a kezemben fogok? – kérdezte majdnem egytucatnyi fiataltól Lengyel Zsófia. „Ostor!” – érkezett a meglepő válasz.

Szanyi-Nagy Judit

Lengyel Zsófia ismét gyermekek között lehetett Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

A vicces pillanatokból nem ez volt az egyedüli a parasportoló érzékenyítő munkája során. Ezúttal kollégáival a SZÉP – Székesfehérvári Érzékenyítő Program – keretében a Bregyó-közi Napraforgó Városi Napközis Táborban tartottak foglalkozást, amelyet a hirtelen lezúduló eső picit átalakított.

– Ezeken a foglalkozásokon rendszerint az ülő röplabdát mutatjuk be a gyermekeknek, amellett, hogy egy akadálypályán fehér bottal kell közlekedniük. Ezekkel a feladatokkal azt szemléltetjük, hogy akár kerekesszékesként vagy látássérültként is sportoló, paralimpikon válhat az emberből – magyarázta Lengyel Zsófia.

Lengyel Zsófia ismét gyermekek között lehetett Fotó: Nagy Norbert

Az eső miatt ezúttal beszélgetős, interaktív foglalkozást tartott az aliglátó nő. Kiderült, a gyerekek egyike-másika néha sajnálja az éppen megpillantott fogyatékkal élő embert, más pedig – ha igényli – a segítségére siet. A beszélgetések során mókás pillanatok is akadnak.

– A 14 év körüli lányok rendszerint az öltözködésről kérdeznek, míg a fiúkat az érdekli, hogyan ismerkedem a férfiakkal. A legkisebbek azok, akik az általános témákról „faggatnak”, arról, hogyan sportolok, reggelizem – mesélte Zsófi, aki reménykedik abban, hogy szeptembertől ismét megnyílnak az iskolák, hiszen a program leginkább ebben a környezetben működik. Így a vírushelyzetben kollégáival csupán a háttérmunkákra tudtak figyelni.

 

A táborban a gyermekzsivaj elnyomta ezeket az érzéseket, miközben a fiatalok bekötött szemmel azt igyekeztek kitalálni, milyen fűszert rejtenek az egyes tárolók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában