Advent

2020.11.30. 07:50

Megszólalt a harang a nagyegyházi falurészen

Haranglábavató ünnepséget tartottak az adventi első gyertya meg­gyújtásával a nagyegyházi falurészen. A Legszebb udvar-díjat és az Óbarokért emlékplakettet is átnyújtotta Mészáros Kartal polgármester – a helyi közösség megbecsülése a nehéz időkben még fontosabb.

Zsohár Melinda

Az avatáskor a szalagátvágás sem maradhatott el

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kicsiny települések lévén Óbarok és Nagyegyháza csak 2000-től önálló közigazgatásilag, együttesen. Temploma nincs az utóbbinak, a temetőben szép kis kápolna formájú ravatalozó áll, de régóta szerettek volna leg­alább egy harangot. Mészáros Kartal polgármester és Konrád Istvánné kezdeményezésére pályáztak Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága kiírására, s nyertek félmillió forintot. Az önkormányzat egymilliót áldozott harangöntésre, Major Attila nagyegyházi lakos pedig adományként felállította a haranglábat, amit az önkormányzat Óbarokért emlékplakettel köszönt meg.

Közigazgatásilag és a közös múlt okán is együvé tartozik Óbarok és Nagyegyháza, a köztük lévő távolság oly kicsiny. Utóbbi kis településrész lévén templom, harang nélkül, régóta szeretett volna valamely keresztény jelet. Közös elhatározás, sikeres pályázat és egy önzetlen adakozó lévén advent első vasárnapján megkondult a kis harang a felállított haranglábban. A szabad ég alatt, kellő elővigyázatossággal ünnepeltek szűk körben, ám távolabbról itt is, ott is követték tekintetükkel a kifényesedő télelőt.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az első adventi gyertyát is ez alkalommal gyújtották meg a szabad ég alatt a koszorún, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Pálffy Károly Fejér megyei közgyűlési alelnök, valamint Burbela Gergely bicskei plébános részvételével. A Legszebb udvar-díjat Szilágyi Ferencnének vitte el a kicsiny társaság az otthonába, s a kapuban állva nyújtották át azt a meghatódott Máriának. Éppen a 65. házassági évfordulójukat ünnepelték férjével családi körben, s ím, a pandémia idején is felemelő ünnep főszereplői lettek: hozzájuk mentek el a köszöntők.

Az avatáskor a szalagátvágás sem maradhatott el
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Óbarok és Nagyegyháza hajdan Batthyány-birtok volt, majd Hoffmann Ede földbirtokosé lett – iskolát alapított, mintaszerűen gazdálkodott a hajdani kegyúr. Tisztelettel emlékeznek rá az utódok a fekvése, szépsége miatt egyre népszerűsödő kettős községben.

 

A harang a nemzeti összetartozást is hivatott jelképezni a Trianon-év kapcsán, jövőre elektronikus vezérlést kap, s akkor minden délben megkondul majd, mondta Mészáros Kartal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában