Új évi tervek

2021.01.18. 08:00

Csapadékvíz-elvezetés és épületfelújítás Csóron

A múlt évről szívem szerint inkább nem is beszélnék. Abban minden volt, de tanulság nem sok (vagy éppen túl sok is). A vírus nagyjából lefedte – dohogott Csete Krisztián polgármester.

V. Varga József

Csete Krisztián: saját erős fejlesztések híján leszünk Fotó: Archív (VV)

A tavalyi február utolsó napján még annak rendje és módja szerint elűzték a telet. A rút kiszebábot, a szalmaasszonyságot – bögyében a cédulákra írt minden bajukkal és bánatukkal – a sportcsarnoknál vetették máglyára.

A Covid–19-et valószínűleg senki sem jegyezte fel, talán ez lehetett a baj… És a vírus közbe is szólt! Ám a közösség összefogott, s akinek segítségre volt szüksége, megkapta. Emberségből, összefogásból, segítőkészségből jól vizsgáztak.

– Fejlesztésre csak úgy volt lehetőségünk, hogy pályáztunk a Magyar falu programban. Sikerült támogatást nyernünk óvodai játékok beszerzésére, az orvosi rendelő eszközállományának fejlesztésére, a temetőnél a kerítés elkészítésére, a művelődési házunk teljes belső felújítására. Decemberben el tudtuk kezdeni az orvosi rendelő energetikai felújítását, ami nagyjából március végéig el fog tartani – mondta el lapunknak Csete Krisztián.

Augusztus második felében még meg tudták tartani a csukafesztivált, ami kisebb is, rövidebb is volt a megszokottnál, de a kellő szabályok mellett együtt ünnepelhettek.

Csete Krisztián: saját erős fejlesztések híján leszünk Fotó: Archív (VV)

 

Az új évben saját erős fejlesztésekre nem gondolhatnak. Újból a Magyar falu programban kell próbálkozniuk, és ismét megnyílnak az európai uniós források, így újra számíthatnak az egyik ilyen pályázati program kiírásaira. Jelenleg úgy tűnik, ezek lehetnek a mentsváraik.

– Tisztában vagyok vele, hogy sok település sok mindenre szeretne pályázni, így belátjuk, hogy a döntéshozók megpróbálják majd igazságosan elosztani a forrásokat. Bízunk és reménykedünk – folytatta a polgármester. – Szeretnénk pályázni csapadékvíz-elvezetésre (ez kiemelten fontos lenne), valamint a postának és a gyógyszertárnak helyet adó önkormányzati épület felújítására. Célul tűztük ki az orvosi rendelő tetőcseréjét, az út- és járdafelújítások, valamint a települési zöldítés folytatását. De sorolhatnám még hosszan, hiszen feladat mindig akad.

– A fejlesztéseken kívül persze programok, rendezvények szervezésére is gondolunk, ha a vírushelyzet erre lehetőséget biztosít. A mindennapokban nagyon sokat segítenek civil szervezeteink, ami bizony pótolhatatlan – tette hozzá Csete Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában