Új erőforrás

2021.04.07. 14:00

A Gárdony lehet az első elektromos hajtású sétahajó a Velencei-tavon

Hamarosan a Velencei-tónak is lesz elektromos meghajtású sétahajója. Egy régi helyi kedvenc, a Gárdony hajó kap új motort.

S. Töttő Rita

A Gárdony hajó lehet az első elektromos meghajtású sétahajó

Fotó: SGY

Évtizedek óta teljesít szolgálatot a Gárdony a Velencei-tónál, amely hamarosan jelentős átalakításon esik át: a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programnak köszönhetően ugyanis 51 millió forintos, 100 százalékos támogatást kapott az üzemeltető Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. arra, hogy a jelenlegi dízelmotort elektromosra cserélje. Nagy lépés ez környezetvédelmi szempontból – árulta el a Fe­jér Megyei Hírlapnak Simon György, a társaság vezetője. Ráfér a ráncfelvarrás a járműre, melyet a Pest megyei Révhajózási Vállalat gyártott 1985-ben Horányban, utána először egy állami cég vezetése használta, majd miután kiszolgált, került a Velencei-tóra.

A Gárdony hajó lehet az első elektromos meghajtású sétahajó
Fotó: SGY

– Hogy pontosan mikor érkezett, nem tudom, mi 2000-ben vettük át az üzemeltetést, akkor már ott volt. Kibontottuk a foszladozó műborítást az ülésekről, kicsit átalakítottuk a belső teret, de alapjaiban ugyanúgy néz ki, mint kezdetekkor – emlékezett vissza Simon György. A jelenlegi dízelmotor tehát már jócskán kiszolgált. Az elektromos meghajtású motor átalakításokat kíván, ezért ősszel kidaruzzák, addig pedig a tervezési folyamat zajlik.

– Továbbá teljes külső felújítást kap a hajó, homokfúvással leszedjük a régi festéket, s megtörténnek a korróziójavítások is – foglalta össze a hajó gazdája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában