Frissen Fejérből

2021.04.22. 11:30

Bölényroham és más – Több Fejér megyei települést is érintenek a katonai gyakorlatozások

Egész évben szinte egymást váltják a katonai alakulatok a Magyar Honvédség nagy központi lőterén.

Tihanyi Tamás

A honvédség több kiképzési eseménnyel csatlakozik a „nagy” gyakorlathoz

Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

A Magyar Honvédség figyelmeztetett: a megnövekvő katonai gépjárműforgalom miatt fokozott óvatosságra és türelemre lesz szükség várhatóan a 8-as, 81-es, 82-es és 83-as főutakon, már ezektől a napoktól kezdődően egészen a nyár közepéig.

Az Európában állomásozó amerikai hadsereg által szervezett és vezetett, kétévente Magyarországot is érintő, nemzetközi Defender Europe 21 elnevezésű gyakorlatsorozathoz a Magyar Honvédség több fázisban, több művelettel csatlakozik. Április 19. és június 30. között hazai és külföldi, könnyű és nehéz katonai járművek, valamint különböző haditechnikai eszközök közlekedhetnek nappal és éjszaka egyaránt, ami esetenként nem csak megnövekedett forgalommal, de jelentős zajhatással is járhat. A Magyar Honvédség a jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Bakonykúti már emberemlékezet óta együtt él a katonai vonatkozású eseményekkel, persze ennek ellenére előfordul, hogy valaki meglepődik, milyen közelinek hallja a robbanásokat, vagy bosszantja, ha eltévedt katonai járművet lát. Mindenesetre a honvédség igyekszik elébe menni a problémáknak, ezért megadtak egy telefonszámot, ahol bárki jelezheti a gondjait. (Ezt mi is megosztjuk: 30/153-5495.)

A Duna Ercsi és Szentendrei-sziget közötti szakaszán mostanság hadihajók tűnnek fel, de nem kell megijedni: a Black Swan névre hallgató gyakorlat zajlik, amelyben magyar és amerikai egységek hajtanak végre közös feladatokat.
Fotó: Rácz Tünde (honvedelem.hu / HM Zrínyi NKft.)

A Defender Europe 21 gyakorlatsorozathoz idén – egyebek mellett – a Brave Warrior 2021 szárazföldi harcászati, a Breakthrough 2021 tűztámogató, a Blue Sky 2021 légi műveleti, valamint a Safety Transport 2021 elnevezésű kiképzési rendezvény kapcsolódik. Utóbbi a német-magyar közepes szállítószázad képességfejlesztési gyakorlata. Egyébként több mint féltucat magyar vonatkozású katonai eseményt „szerveztek rá” a nagy szövetséges műveletre. A hazánkba érkező és azon áthaladó katonai menetoszlopok szállítási és csapatmozgási feladatainak támogatása érdekében a Magyar Honvédség ideiglenesen Konvojtámogató Központot hozott létre Győrben. Az épülő központot a Németországból a célállomásként megjelölt, Fekete-tengerhez vonuló amerikai egységek április közepétől 3 hónapig használják majd.

De nézzük, megyénket mely gyakorlatok érintik a legjobban. Már április 26-án elkezdődik és a hónap végéig tart a Bölényroham 2021 fantázianevű harckocsigyakorlat, majd május 24-től két hétig tüzérségi lövészet lesz közel Bakonykútihoz. De egész májusban várható zajhatás, hiszen egy egész hónapra tervezik a Bátor Harcos, a hónap végére pedig a Rejtett Portya nevű gyakorlatot. Ennek keretében lesz lövészet, gyalogsági harcászat, de elsősorban kis űrméretű fegyvereket használnak a katonák, esetenként vaklőszerrel.

Júniusban folytatódnak a katonai műveletek, ekkor már nagy űrméretű, részben harcjárműves lövészettel. Júliusban és augusztusban már kisebb események lesznek, többnyire alacsony zajhatással.

A honvédség több kiképzési eseménnyel csatlakozik a „nagy” gyakorlathoz
Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

A Bakony Harckiképző Központ elnevezésű lő- és gyakorlótéren a Magyar Honvédség és a NATO-országok alakulatai hajtják végre parancsnoki és törzsvezetési, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlataikat, ez Európa legnagyobb kiterjedésű katonai gyakorlótere. Hajmáskéren már 1905-ben létrehoztak egy úgynevezett Közös Hadseregbeli Tüzérségi Lövőiskolát, s már 1913-ban megalakult Várpalotán a Magyar Királyi Honvéd Gyakorlótér Parancsnokság.

Visszatérve az aktuális eseményre: a nagyságrendet mutatja, hogy a tavalyi Defender Europe gyakorlaton tizennyolc NATO tagállam 37 ezer katonája szerepelt. Az idei műveletekben már huszonhárom szövetséges ország vesz részt. A gyakorlat célja, hogy növeljék a fegyveres erők stratégiai és taktikai felkészültségét, egyben megerősítsék az európai és amerikai erők együttműködő képességét. Az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erői egyébként tíz éve nem települtek át akkora erőkkel, mint most. És tegyük hozzá: a Fekete-tenger térségének említésekor lehetetlen nem gondolnunk az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi időben pattanásig feszülő helyzetre, bár ezt a gyakorlatot attól függetlenül már régen eltervezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában