Frissen Fejérből

2021.05.16. 07:20

Nézzünk a régi, megunt bútorainkra kicsit másmilyen szemmel!

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje, és ahogy a szürkésbarna természet színessé változik, úgy nemcsak a tisztaság igénye merül fel bennünk, hanem a változtatásé is, vagyis új szín kerülhet a falakra, új bútor a terekbe. De mi legyen a megunt dolgainkkal?

Palocsai Jenő

Mihez kezdjünk a használt bútordarabokkal, a fölöslegessé vált matracokkal?

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen az első gondolata mindenkinek az, hogy azonnal, a lehető legkevesebb fáradsággal és főleg a lehető legolcsóbban, vagy akár ingyen megszabaduljon a régi bútoroktól. Ilyenkor kerül szóba leginkább a lomtalanítás.

A megyében több hulladékgazdálkodási cég is működik; az általuk kialakított gyakorlat nagyjából azonos. A Depónia Zrt. honlapjáról kiolvasható, hogy a szolgáltató biztosítja a lomtalanítást, de csak a hulladékszállítási díjat megfizető és tartozással nem rendelkező partnereinek. A társasággal előre egyeztetett napon egyedi megrendeléssel kérhető a házhoz menő lomtalanítás, általában évente egy napon. A jelentkezés során szükséges megadni a hulladék várható mennyiségét is, amely alkalmanként legfeljebb 3 köbméter lehet. Érdemes kihasználni ezt a bizonyos évi egy alkalmat, egyrészt mert ennek ára benne van a hulladékelszállítási szerződés által meghatározott szolgáltatási díjban, másrészt, mert a ki nem használt alkalom nem vihető át a következő évre.

Mihez kezdjünk a használt bútordarabokkal, a fölöslegessé vált matracokkal?
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Vertikál Zrt. is hasonló üzletszabályzattal kezeli a lomtalanítást, ám ők csak 1,5 köbmétert visznek el. Mindkét cég esetében van pár dolog, amit nem szállítanak el. A cikkünk témája elsősorban a régi, illetve megunt bútorok eltávolítása, és bár mindkét szolgáltató elviszi a bútorokat a lomtalanítás keretében, de mindenképpen szét kell azokat szedni, ugyanis a kézi erővel nem rakodható, túlsúlyos vagy túlméretes hulladék a tiltólistán szerepel a Depóniánál, s a Vertikál is kifejezetten felhívja a bútoroktól szabadulni kívánók figyelmét arra, hogy a nagydarabos lomot szükséges kisebb elemekre szedni.

Nem csak a családi házakban van erre lehetőség! A Depónia arról tájékoztat, hogy Székesfehérváron, a lakótelepi övezetekben is megoldják a bútorok és egyéb lomok elszállítását, ám ezt a közös képviselőnek kell kérnie, a lakókkal történő előzetes egyeztetést követően.

Azonban nem csak hulladékként lehet tekinteni megunt, feleslegessé vált, ám használható, akár kifejezetten esztétikus bútorainkra. Ami nekünk felesleges kacat és porfogó, mások számára érték. A Baptista Pontokon például fogadnak bútorokat adományként, de csak előzetes egyeztetést és helyszíni felmérést követően, ugyanis a munkáskéz kevés és a tárolási kapacitásaik végesek. Valamennyi segélyszervezetre igaz, hogy bár szívesen gyűjtenék, kezelnék és a megfelelő helyre továbbítanák a használható bútorokat s a működőképes háztartási gépeket, nincsen rá ember – és főleg raktár.

Ha nem akarjuk sem kidobni, sem eladományozni, csak azt szeretnénk, hogy a bútor eltűnjön, akkor szép számmal olyan cégeket is találunk, akik lomtalanítást, lakáskiürítést, akár teljes hagyatékfelszámolást is vállalnak, néha akár az elvitt áru értékéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában