Pedagógus

2021.06.23. 14:00

Generációk búcsúznak a sárosdi óvónőtől, aki negyvenhat éven át nevelte a gyermekeket

Gazsi Lászlóné Erzsébet 46 éve érkezett meg a Dunántúlra, mint mondta, a szerelem hozta őt ide. 1975. április 1-jén – „nem tréfa volt!” – állt munkába a sárosdi óvodában. 8 év eltelte után ő lett a sárosdi intézmény vezetője.

Majer Tamás

Gazsi Lászlónét egész életében a gyerekek szeretete motiválta, vezetőként is mindig a gyermekek mindenekfelett álló érdekét nézte

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezt a rangot, s ezzel a pedagógusi hivatást most, a 2020–2021-es nevelési évvel teszi le; nyugdíjba megy. Szeptember elsejétől Házlinger Szilvia lesz a Napraforgó Művészeti Modell Óvoda vezetője. Strukturális változás, hogy a következő tanévtől a sárosdi Farkas Gyula Baptista Általános Iskola tagintézménye lesz az óvoda.

Ám mi térjünk vissza Gazsi Lászlónéhoz! Ahogy visszatértek hozzá régi óvodásai is. 46 év. Emberöltők kapaszkodnak össze… A faluban mindenki előre köszön neki, mindenki óvó nénije ő. Ez sosem változik már meg. A sárosdi apukák és anyukák között sok-sok egykori ovisa van. Sőt!

– A régi óvodásaim közül, a legeslegelső csoportomból itt dolgoznak ketten, egy dajka és az élelmezésvezető – jegyezte meg.

Képzeljék el, micsoda finom érzés lehet, ha ugyanaz a főnökünk, aki annak idején még mesét olvasott nekünk, hogy mosolyogva szenderüljünk el, s hogy álmunkban értsük meg a szavak, a történetek rejtett üzenetét!

Gazsi Lászlónét egész életében a gyerekek szeretete motiválta, vezetőként is mindig a gyermekek mindenekfelett álló érdekét nézte
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gazsi Lászlóné lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, egész életében a gyerekek szeretete motiválta, vezetőként is mindig a gyermekek mindenekfelett álló érdekét nézte, s törekedett arra is, hogy erős, összetartó munkahelyi környezetet alakítson ki kollégái számára, velük közösen.

– 1990-től minden óvodai közoktatási intézménynek pedagógiai programot kellett választania – emlékezett. – Az óvodai nevelés a művészetek eszközeivel programot választottuk – mondta. Ez a program az érzelmekre épít, a bátorító nevelés elveit alkalmazva. Sárosdon mindennapos a mese, a vizuális nevelés, az ének-zenek, a hagyományápolás.

– Mi szárnyaltunk ebben a programban. 2004-re az intézményünk országos modellóvodává vált, miniszteri kitüntetést kapott akkor az intézmény – mondta a pedagógus.

A baptistákhoz kerültek

Jelentékeny változás volt a sárosdi óvoda életében a 2012-es fenntartóváltás. Gazsi László­né nagy lehetőségként élte meg, hogy a Baptista Szeretetszolgálathoz kerültek.

– Több jogosítványt kaptunk. Hiszen az óvodák többsége önkormányzati fenntartású, ahol közalkalmazotti státuszban dolgoznak, ahol óvodapedagógusok helyett nem lehetett gondozónőket alkalmazni. Nálunk ezt megengedte a fenntartó – mondta; így könnyebb betölteni az álláshelyeket.

– Nagyon sokat köszönhetek a szeretetszolgálatnak, nagyon sokat köszönhetek a Jóistennek, mert a nehézségek során is mindig megkaptam azt a támogatást, ami engem átzökkentett a problémákon – mondta
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A baptista kapcsolatról elmondta még, miután a településen élők javarészt katolikusok és reformátusok, az elején attól tartottak, hogy meg nem értéshez, problémákhoz vezethet a váltás. Ma már, kilenc év után, megnyugvással tekint vissza erre is. Nem foglalkozik a fenntartó senki vallási meg­győződésével.

– Én nagyon sokat köszönhetek a szeretetszolgálatnak, nagyon sokat köszönhetek a Jóistennek, mert a nehézségek során is mindig megkaptam azt a támogatást, ami engem átzökkentett a problémákon – mondta azután Gazsi László­né, s hozzátette, anyagi biztonságot és odaadó figyelmet is kap fenntartójától az óvoda.

Az elköszönő szívében büszkeséggel adja át a stafétát. Érzi, rengeteg szeretetet kap és kapott a sárosdi szülőktől, gyermekektől, s mindig segítette őt az óvodai közösség is. Munkájára úgy tekint vissza, hogy sosem dolgozott, mert azt csinálta, amit a legjobban szeretett: gyermekekről gondoskodott, gyermekeket nevelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában