Előzetes felmérés, dokumentáció

2021.09.24. 14:00

Az épületek belső falainak átalakítását kizárólag szakember segítségével végeztethetjük

Szükséges-e kormányhivatali engedélyt kérni a panelépület falának kibontásához? Milyen előkészületeket igényelnek a munkálatok? Van-e megkötés a munkát elvégző szakembert illetően? – kérdéseinkre a Fejér Megyei Kormányhivatal adott válaszokat.

Héjj Vivien

A munkálatok tényleges megkezdése előtt tisztázni kell a tulajdonviszonyokat, hiszen minden érintett hozzájárulására szükség van

Fotó: Stock

Legyen szó új otthon megvásárlásáról és felújításáról vagy a már régóta meglévő lakás, ház átalakításáról, bizonyos esetekben az átlagosnál is körültekintőbben kell eljárnunk. Vegyük példaként a falak kibontását, mellyel egyre több lakásban élnek, hiszen így például egybenyitható két kisebb hálószoba, vagy közös légtérbe kerülhet a konyha és a nappali is. Különösen fontos a szakmai precizitás akkor, ha társasházi vagy panelépületről beszélünk, hiszen ilyenkor egy-egy fal kibontása a többi lakó otthonára is hatással lehet. Ennek eljárásrendjéről az illetékes Fejér Megyei Kormányhivatalt kérdeztük.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő akkor, ha a tulajdonos fejében már megérett a falbontás gondolata. Szükséges-e engedélyt kérni? Adott esetben milyen feltételeknek kell teljesülniük az engedély megadásához?

– A panel lakóépületek lakásainak belső átalakítási munkái a vonatkozó jogszabály alapján építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek körébe tartoznak, ezért az építési hatósághoz ilyen jellegű építési engedélyezési eljárásra irányuló kérelmek nem érkeznek – tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal. Kiemelték azonban, hogy az engedélyhez nem kötött építési tevékenységek esetén is be kell tartani minden egyéb olyan jogszabályt, amelyek az építési, kivitelezési tevékenységeket szabályozzák.

A munkálatok tényleges megkezdése előtt tisztázni kell a tulajdonviszonyokat, hiszen minden érintett hozzájárulására szükség van
Fotó: Stock

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen feltételeknek kell megfelelnie az adott falnak ahhoz, hogy az bontható legyen, továbbá arra is rákérdeztünk, vannak-e olyan falak, amelyeket semmilyen körülmények között nem lehet kibontani.

– A vonatkozó kormányrendelet szerint a legalább két építményszintet tartalmazó épület esetében csak kivitelezési dokumentáció alapján végezhető az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenység. Jellemzően a paneles épületek két építményszintnél többet tartalmaznak, így az átalakítási munkákhoz kivitelezési dokumentációt kell készíttetnie az építtetőnek, amit az építész és a mérnöki kamarák által nyilvántartott, az adott tervezési feladathoz megfelelő jogosultsággal rendelkező tervezők készíthetnek el – válaszolta a hivatal.

Mivel egy társasházi épület esetén a zajló munkálatok közvetetten kihatással lehetnek a többi lakásra is, ezért az átalakítások műszaki szempontú megvalósíthatóságáról a kivitelezési dokumentáció tartószerkezeti terveit készítő statikus tervező tud dönteni, a teljes épületre elvégzett számításai alapján.

A munkálatok tényleges megkezdése előtt tisztázni kell a tulajdonviszonyokat, hiszen minden érintett hozzájárulására szükség van.

– A kivitelezés megkezdése előtt a tulajdonos előzetes hozzájárulására minden esetben szükség van, ezért az építtetőnek a kivitelezés előtt vizsgálnia kell az ingatlan és az ingatlan tartószerkezeteinek tulajdonviszonyait. Társasházak esetében a főfalak jellemzően társasházi közös tulajdonban vannak. A közös tulajdonban lévő falszerkezetek csak a társasház előzetes hozzájárulásával változtathatók meg – közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal. Arra is rákérdeztünk, van-e bármilyen kikötés arra vonatkozóan, mely szakember végezheti, felügyelheti a munkálatokat.

– A kivitelezési dokumentáció alapján végezhető építési tevékenységről építési naplót kell vezetni, és az építési munkaterületen végzett építési-szerelési munkát az építész és a mérnöki kamarák által nyilvántartott, az adott építési munkához megfelelő jogosultsággal rendelkező felelős műszaki vezetőnek kell irányítania! – válaszolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában