Frissen Fejérből

2022.03.27. 16:30

Hagyományőrző disznótoros – Disznósirató az úrhidai tájháznál

Az úrhidaiak és vendégeik hagyományőrzésre és szórakozásra szövetkeztek szombaton: a Barátság klub, a vírushelyzet miatti kétévnyi szünet után, tizenötödik Disznósirató rendezvényét tartotta a tájháznál.

V. Varga József

Készül a hét nyelven beszélő toros káposzta – balról jobbra Alexandra, Rózsika és Márti

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A falubeleik barátai, a Sárrét kistáj településeinek küldöttségei sorban befutottak Füléről, Jenőből, Kőszárhegyről és Szabadbattyánból. Mikula Lajos abai polgármester is beköszönt, aki gazdatáborának székhelyét tette Úrhidára. Simon István, a Simon Plastics alapító tulajdonosa még a szalvéta szétosztásában is segédkezett. Ellátogatott a derűs vigasságra Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője ugyancsak.

Böllér uram, Potesz Krisztián irányítása alatt számos atyafi szorgoskodott a derék jószág körül, flottul ment a munka a hastokoknál. Az asszonyok a rag alatt tüsténkedtek. Délelőttre hagymás vér és friss pecsenye dukált, ebédre aztán elkészült a finom orjaleves, a toros káposzta, valamint a sült kolbász és a hurka.

Böllér uram, Potesz Krisztián (középen) és segítői
Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Rózsika vezényletével százhuszonöt gombóc formálódott a káposztához, Alexandra és Márti a másik üstre is ügyet vetett, kellően forr-e már a leves. A folyosói kemencénél Polyák István, a szabadtérinél Gyáni Zsigmond látta el a tűzmesteri teendőket. Edit, Kati és Marika az ínycsiklandó kolbászt és a kétféle hurkát rendezte takaros halmokba a tálakon, de oldalt már ott sorakoztak a finomabbnál finomabb házi sütemények is. Az aprónép a tájház kis játszóterén múlatta az időt.

Bognár József polgármesternek és Szabó Zoltán klubelnöknek délre csupán egyetlen feladata maradt: – Jó étvágyat kívánunk! – mondták fennhangon, miközben körbe kínálták a tüzes pálinkákat, hogy a zamatos borokról és a hűvös sörökről ne is beszéljünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában