Erőt adtak az étkek

2022.04.25. 11:30

Valamennyi területen avattak egy bajnokot a móri Ezerjó Főzőversenyen

A főzőversenyen és a lovagi tornán is feladták a leckét a szervezők, így nem volt könnyű a dobogóra jutni, de azért minden területen avattak egy bajnokot.

Palocsai Jenő

Sor került a több mint egy évtizedes hagyományokkal büszkélkedő lovagi tornára is

Forrás: Tóth Gábor

Még a vártnál is nagyobb érdeklődés kísérte a XXII. Szent György-heti Vigasságokat a Móri borvidék központjában. Már csütörtökön megkezdődött a napokon át tartó mű- sorfolyam, méghozzá három kiállítással a Lamberg-kastély termeiben. A vigasságok csúcsa természetesen a szombati nap eseménye, mely a borral készülő ételek országos főző- versenye. Az Ezerjó Fakanál- forgató Főzőversenyt ebben az évben is a Móri Borbarát Hölgyek szervezték. A civil szervezet vezetője, Bäcker Zsuzsanna a színpadon el- mondta: – Örülünk, hogy két év kihagyás után újra rendezhetjük a főzőversenyt, melyen idén, a borbarát hölgyeken kívül, 40 főzőcsapat forgatja a fakanalat.

A szervező Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke, Bäcker Zsuzsanna még a verseny kezdetén elárulta, hogy Némethné Urty Edit, a Városi Közművelődési Közalapítvány vezetője a zsűri társelnöke, míg a másik ítész Lakatos Viktor séf, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend ínyesmestere. De Czahez Gábor alpolgármester, Dömötör János vállalkozó, borrendi alkancellár és maga Bäcker Zsuzsa is segít a nagyszámú étel bírálásában. A csapatok jelentős része szakított már azzal a megszokással, hogy mindig pörkölt gőze csap fel a bográcsból, így egyre több helyen ételkülönlegességgel, malachúsból, vadból, vagy éppen csirkéből készült sültek, raguk készültek. A húshegyek között járva két, egészen különleges irányt választó csapatra találtunk. Az egyik alakulatban a mongol konyhát, illetve a marhahúskészítés speciális módját ismerhették meg az érdeklődők, míg a park másik szegletében vegán étel rotyogott az üstben. A Vegán Vájling csapat az egyetlen olyan nevező volt, aki nem használt húst a készítés során, ahogy persze semmilyen más állati eredetű összetevőt sem. 

A polgármesteri különdíjat az Észjárás csapata kapta
Forrás: Hrubos Zsolt

A vegánok vezetője, Krausz Barbara irányítása mellett vörösboros sváb lencse készült és az ízélményt füstölt tofu tette teljessé. A zsűri nemcsak az ételekre adott pontot, hanem a tálalás módjára is. A délután három órakor tartott eredményhirdetés során kiderült, hogy az Ízvadászok végeztek az első helyen, így a minden csapatnak járó ajándékokon kívül, ők kapták a város elismerését. A második a Dreska Gáztrió Kft, a harmadik a Csipet Csapat lett. A vándordíjat, vagyis a Polgármesteri különdíjat az Észjárás, vagyis a Móri Járási Hivatal csapata kapta. Még dolgozott a zsűri, mikor erős és még erősebb emberek gyülekeztek a színpad körül, ugyanis megkezdődött az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület lebonyolításában, a több mint egy évtizedes hagyományokkal büszkélkedő Lovagi torna. Horváth-Wundele Krisztina egyesületi vezető és a táncos fiúk irányítása mellett többek között súlyemelés, guggolás, súlylökés, célba dobás, vizesvödör-kitartás volt az a feladat, amihez sok erő kellett, ám a végén az elmaradhatatlan tánc és a versírás is tudott hozni pontokat. A résztvevők teljesítményét két táncos hölgy, Beck Sára, Beck Hanna, valamint Wittner Réka borkirálynő és udvarhölgye, Szkok Linda mérte és értékelte. 

Wéber Gábor, korábbi bajnok megvédte címét, így idén is ő kapta Szent György kardját és palástját. A második hely Naszádos Zoltáné lett és őt Békési Bálint követte a lovagi tabellán. Az eseménydús napot koncertek zárták, megtöltve a teret szórakozni vágyókkal és persze a viadalokban, illetve azok szervezésében elfáradtakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában