Frissen Fejérből

2022.07.08. 12:56

Egy hétig lubickoltak a diákok a szakmák tengerében az Árpádban (videókkal)

Kitört a nyár, aki diák és mozog, menekül az iskoláktól minél messzebb, annál jobb. Legalábbis azt hiszi a laikus felnőtt. Aztán belép a fehérvári Árpád Szakközépiskolába a nyár közepén, és diákok egész sora fittyet sem hány a jövevény idegenre, mert végtelenül sok dolguk van, és nagyon kevés az idő. Mi a csuda történik itt?

Nagy Zoltán Péter

Fotó: NAGY NORBERT

Szakmai tábort szervezett a középiskola, bármilyen furcsa is, de e tábor létét annak a nyavalyás vírusnak köszönhetik a diákok és a szülők. Szereminé Hegedűs Krisztina igazgató lapunknak nyilatkozta, hogy két évvel ezelőtt a szülőknek szerettek volna segíteni azzal, hogy tábort szerveznek a gyerekeknek, és az év közben kényszerűségből elpocsékolt szabadságot azzal pótolnák, hogy a gyerekek megfelelő felügyelet alatt vannak, és nem otthon kell folytatni a sokszor elviselhetetlen home office-t.

Úgy fest, hogy bejött, mert idén félszáz gyermeknek biztosítottak egyhetes tábort, amire a helyfoglalás 38 perc alatt megtelt. Azt nem tudjuk, hogy ez rekord-e, de a táborozó gyerekeket ez cseppet sem érdekli. A legapróbb elsősöktől a nyolcadikos gyerekekig az első napon, hétfőn azzal voltak elfoglalva, hogy kreatív alkotásokat produkálva, önmagukat lepték meg ajándékkal. A legkisebbek gyöngyöt fűztek, és kézzel varrott bábokat készítettek. A nagyobbak eleven varrógépeken zakatoltatták ki maguknak a macipárnákat, ahogy azt ifjú nyilatkozónktól, Méhész Almától is hallhatják videónkban. De ez a nap nem olyan ülős-dolgozós, mert a sportedzők képzésébe nemcsak belelestek, de erősen megküzdöttek az atlétikától a tollason át a teqballig mind a játékszabályokkal, mind a gyakorlattal.

Aztán jött a kedd, ahol a lányok loknis szoknyát varrtak maguknak, így aztán farmerszoknyában mentek haza. Ezután felrobbant a keddi nap, mert a tűzoltók kivonultak az iskola udvarára, és olyan habpartit csaptak a gyerekeknek, hogy az ifjúság még ma is emlegeti. Mindezt fejelték meg a kereső kutyákkal előállt rendőrök és kedvenc barátaik, a két spániel.

Kapaszkodjanak meg, szerdán és csütörtökön villanyszereléssel foglalkoztak a gyerekek, méghozzá az újrahasznosítás jegyében! Ezen a napon kis díszlámpákkal lepték meg családjukat, amiben a saját kezük munkája is bent volt és nemcsak úgy ímmel-ámmal, hanem forrasztottak, illesztettek, csavartak. Ha valaki úgy érezte, hogy az elektromos kütyük távolabbiak, mint például a szépség, az elment a kétnapos fodrász, kozmetikus részlegre, és gyártott szépet, vagy magát szépítette még tovább. És ezzel még mindig nem fejeződött be a nap, mert az ifjú kárpitosok lábzsámolyt gyártottak szintén két napon át, és a tábor végén azon pihentetik fáradt tagjaikat.

A nagy sikerű habparti
Forrás: Árpád SZKI

A pénteki zárónapra jó pár leány a táborban varrt strandtáskával érkezhetett a katonai kadétnapra. Ekkor ismerkedtek meg a gyerekek az álcázással és a felfedéssel. Ne legyen kétsége senkinek, rambósra festett, álcaháló alatt megbújó terepruhás ifjak lepték el az Árpád udvarát, és folyt a kemény háborús, lézer- és légpuskás „hétköznap”.

Nemcsak mi készítettünk videót, de a gyerekek is magukról, amit csütörtök délután vágnak meg közösen, s mutatják meg országnak, világnak a szakmai tábor öt napját. A héten a feladatok elvégzéséért dénárral fizettek a tábor önkéntes pedagógusai, amit a fiúk, lányok vásárlásra használhattak, illetve használtak is rendesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában