Fél évszázad

2022.08.23. 15:00

Kerek évfordulót ünnepelt a Jenői Asszonykórus

1972-ben alakult a Jenői Asszonykórus Németh Istvánné Gyöngyike néni vezetésével. A 80-as évekig Jenői Lakodalmasként ismerték őket, a 90-es évektől pedig Jenői Asszonykórus néven szerepelnek.

Hajdú Marianna

50 éves lett a Jenői Asszonkórus. Az öt évtized alatt az egész országban és külföldön is felléptek színes lakodalmas és népdalcsokraikkal.

Forrás: Jenői Asszonykórus

Ötven éve viszik tovább a jenői hagyományokat, széles világban szórva szét szűkebb és tágabb otthonuk kulturális kincseit. Nagyon sokfelé jártak ezalatt az öt évtized alatt. Meghódítottak több külföldi országot, a környező falvakban mindenhol felléptek, már nincs település, ahol ne fordultak volna meg a megyében, de az ország távolabbi csücskei sem ismeretlenek számukra.

Nagyon sok meghívást kapnak – úgymond szomszédolásokkal –, s természetesen ők is gyakran megvendégelték és megvendégelik mind a mai napig a környező települések együtteseit, és adnak egymásnak műsorokat.

De a legnagyobb buli mégis most volt, amikor az ötvenedik születésnapját ünnepelte a Jenői Asszonykórus. Sajnos az utóbbi időben megfogyatkoztak, már csak tizenegyen vannak a kórusban; a megalakuláskor 32 fővel büszkélkedhetett az énekkar. Nincsenek új énekesek, az elmúlt években senki sem akart beállni az együttesbe, pedig a jelenlegi tagok nagyon szeretnék, ha lennének, akik továbbviszik a falu hírnevét. Ugyanis a hagyományait ápoló közösség tud erejében sokáig megmaradni. A népi kultúra pedig ennek az alapjait képezi.

– Ahol eddig jártunk, ott a közönségnek nagyon tetszett a műsorunk és a viseletünk is – mesél az együttes életéről Kerekes Józsefné Kati néni, a kórus vezetője. – Németh Istvánné Gyöngyike néni 80 éves volt, amikor elment és átadta nekem a vezetést. Azóta is rengeteget megyünk, nagyon sok a meghívásunk és büszkén visszük falunknak, Jenőnek a hírnevét mindenhova.

Jenői Asszonykórus, népdalkör
Németh Istvánné Gyöngyi néni vezette évtizedeken át az együttest, ami 1972-ben alakult.
Forrás: Fa Jenő

Repertoárjukban kizárólag népdalok szerepelnek, azok viszont az ország minden pontjáról. A kórus tagjairól azt lehet tudni, hogy közöttük kettő, még aktívan dolgozó ember énekel, akik a negyvenes éveikben járnak, rajtuk kívül mindenki az idősebb korosztályból kerül ki, ők már kivétel nélkül nyugdíjasok. Kati néni az egyedüli, aki az együttes megalakulása óta oszlopos tagja a csapatnak, immáron ötven éve, nem nehéz kiszámolni, hogy hamvas fiatal lányként kezdte az éneklést.

Fellépőruhából öt garnitúrájuk is van, szebbnél szebbek. Fel is sorolja: – Egy selyem, egy piros pöttyös, egy kék mintás, egy fehér alapon kék mintás és egy fehér alapon piros mintás.

Ünnepi alkalmakkor természetesen mindig a selymet veszik fel, meghívásokra pedig a többit variálják – mint ahogyan a dalcsokrokat is. Egy a lényeg: az öltözet is az alkalomhoz illő legyen!

Szeretnék továbbadni a tudásukat, mivel az énekkar nagyon népszerű és a meghívások sem ritkulnak. A megszerzett tudást és az elért népszerűséget pedig érdemesnek tartják átörökíteni a fiatalabb generációknak. Havonta egy-két hétvégén biztos, hogy fellépésük van, de előfordul, hogy minden hétvégéjük foglalt, mondhatni, ötven év után is elég mozgalmas az együttes élete. Legutóbb Nagyatádon léptek fel, ahol lakodalmas énekeket adtak elő. 

– Lakodalmat tartottak, és az volt a kérés felénk, hogy öltözzünk fel a hagyományos ruhánkba és adjunk egy kis műsort. Ezért döntöttünk egy kis jenői lakodalmas csokor mellett – mondja Kati néni.

Az asszonykórus tagjai nagy megtiszteltetésben részesültek a napokban Kerekes Ildikó polgármester és az önkormányzat részéről. Zenés ünnepi vacsorával vendégelték meg a fél évszázada fennálló és Jenő település jó hírét szerte az országban terjesztő kórust. A meghívottak sem érkeztek üres kézzel, aprósüteményekkel kedveskedtek és egy száz szeletes torta koronázta meg az 50. évfordulót. A vacsorát a jenői óvoda szakácsai készítették az ünneplők részére, amit a kultúrházban tartott születésnapi buli keretein belül fogyasztottak el. Természetesen az ünnepeltek dalos műsorral viszonozták a kedvességet, ahol a Szélszirom együttes és a Tűzrőlpattant Menyecskék is emelték az ünnep hangulatát. Fontos szempont volt, hogy minden csak Jenőről szóljon, jenőieknek. Baráti körben ünnepeltek, így nem volt nehéz a vacsorát követően egészen hajnalig bulizni.

A következő fellépésük a jövő hónapban, szeptember 11-én megrendezendő búcsúban, egy átadóünnepségen lesz. Jöhetnek a fiatalok, van kit követni, a következő ötven évet is meg lehet tölteni. Sokáig vigyük tovább az elődeink örökségét, még nemzedékeken át! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában