Mindenszentek

2022.10.29. 16:00

Közel 80 év után is eljönnek, hogy gyertyát gyújtsanak

Mindenszentek ünnepén búcsiak és zámolyiak évtizedek óta minden évben együtt emlékeznek a zámolyi temetőben nyugvó hét búcsi leventére, akik 1945 márciusában adták életüket Magyarországért.

Borsányi Bea

A leventék sírjánál a zámolyi és a búcsi református lelkész tartott istentiszteletet

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Búcs Komáromtól alig 30 kilométerre, de már a mai Szlovákia területén fekszik. Innen hozták el azt a 48 leventét, akik 1945. január elején kerültek a magyar királyi 2. páncélos hadosztály kötelékébe. Alig múltak 17-18 évesek. Közülük többen is Zámolynál vesztették életüket, miközben márciusban a Bécs felé nyomuló szovjet hadsereg ellen harcoltak. Búcsról, a politikai helyzettől függetlenül már a háborút követően eljöttek a rokonok, hogy gyertyát gyújtsanak szeretteik sírján. 2008-ban aztán a zámolyi önkormányzat is csatlakozott a halottak napi megemlékezésekhez, majd néhány évvel ezelőtt - először az elmúlt több mint 70 évben -, ökumenikus istentiszteletet is tartottak a leventék síremlékénél. 

A fiatal bakák emléke nem halványul, s ahogy azt a temetői istentiszteleten Nagy Zsolt, Búcs református lelkésze kiemelte, évtizedek után is él még az igény a búcsiakban arra, hogy Zámolyra jőve a síremlékre koszorút, virágot helyezzenek, gyertyát gyújtsanak. Így történt az idén is. A sírnál lerótta kegyeletét Sallai Mihály, Zámoly és Karkó János, Búcs polgármestere is. Az egybegyűltek a temető református oldalán lévő síremléktől a katolikus részbe átvonulva az ott nyugvó hősi halottak sírjánál is megemlékeztek. 

A megemlékezők egymás után helyezték el koszorúikat és a virágokat, gyújtottak mécsest
Fotós: Borsány Bea / Fejér Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában