Frissen Fejérből

2022.10.29. 19:10

Székely viccek, jó pálinkák és ínycsiklandó falatok Fehérvár belvárosában (videó, képgaléria)

Hétfőn kezdődött és egészen vasárnapig tart az I. Székesfehérvári Székely Fesztivál, melynek főnapja, egyértelműen a szombati volt. Így hát fogtuk a kis tarisznyánkat és felkerekedtünk, hogy saját szemünkkel pillantsunk be a székelyek különleges, egyedi világába.

Kecskés Zoltán

A déli harangszótól kezdve táncházi kulturális programok voltak a porondon az I. Székesfehérvári Székely Fesztiválon.

Fotó: Fehér Gábor

Humorból és jó kedvből nem volt hiány, hiszen ki ne hallott volna már a messze földön híres székely viccekről és az ínycsiklandozó finomságaikról? A szervezők ezt jól „kifőzték", szó szerint. Már a bejárati ajtóból érkező fenséges illatok bárkit, de tényleg bárkit, felnőttet, gyereket képes volt az ujja köré csavarni, hogy kedvet érezzen belépni és belekóstolni a gasztronómiai különlegességeikbe. 

A Táncház udvarán az érkezőket miccs, kolbász, flekken, csíki sör, áfonyapálinka, kürtőskalács és székely kézműves termékek várták, míg tőle mindössze néhány lépcsőfoknyira a bálteremben Fazekas Lázár ontotta magából a humoros anekdotákat. Az olykor pikáns székelytörténetek pedig gondoskodtak a jó hangulatról. A kulturális programok közül nem hiányozhattak a népviseletbe öltöző táncosok, vagy népdalénekesek sem. Micskéről a Görböc néptánccsoport, míg Csíkmadarasról, a helyi népi együttes adott színvonalas műsort. Ezen felül voltak mesemondók, rajzfilmvetítések, sőt a 18:30-kor záródó ingyenes programkavalkádot az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka és Junior csoportja  tette teljessé. 19 órától pedig a Székely batyus mulatság kezdődött a Kákics zenekar közreműködésével.

A fesztivált vasárnap 16.30-kor a maroshegyi székelykapunál folytatják, ahol a székely autonómia napját ünneplik, csatlakozva a Kárpát-medence számos településhez, ahol őrtüzek meggyújtásával hívják fel a figyelmet a résztvevők Székelyföld autonómiatörekvéseire. Ezt követően pedig 18 órakor a Táncházban zárják az eseményt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában