Nagy könnyebbséget jelenthetnek

2022.10.22. 20:00

Vadak és kátyúk okozta károkra is biztosíthatjuk autóinkat

Az autótulajdonosok pontosan tudják, hogy kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötniük járműveikre. Azzal viszont nem mindenki van tisztában, hogy bizonyos kiegészítő biztosításokat is választhatnak mellé, amelyek jelentős segítséget nyújthatnak, ha esetleg valami baleset történne.

Baráth Eszter

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Számos kiegészítő biztosítást lehet kötni a kötelezően előírt mellé, most viszont két olyan opciót emelünk ki, ami talán a leggyakrabban és a legtöbb embernek nyújthat segítséget a mindennapi közlekedés kapcsán. Az egyik ilyen kiegészítő a vadkár biztosítás. Bár vannak olyan időszakok, amikor a vadak többet mozognak, de gyakorlatilag az évben bármikor lehetnek kellemetlen találkozás részesei a sofőrök. Sok esetben az ilyen balesetek elszenvedői magukra maradnak a károk javítási költségeit illetően, hiszen a kihelyezett vadveszélyre figyelmeztető táblák mentesítik a területileg illetékes vadásztársaságot a felelősség alól.

Az ilyen esetekre szolgálhat megoldásul a vadkár-, vagy a casco biztosítás. Bár előbbi nem érhető el minden biztosítónál, jelentősen olcsóbb, mint a casco, hiszen kifejezetten a vadak által okozott károkra szorítkozik, nem foglal magába minden törést. Ugyanakkor érdemes összehasonlítani a különböző társaságok biztosítási feltételeit. A legtöbb esetben meghatározzák a károk minimum és maximum értékét is. Természetesen szinte mindegyik ajánlat feltétele, hogy a baleset következménye még a helyszínen több szögből rögzítve legyen fénykép formájában, de van, ahol a rendőrségi jegyzőkönyv is szükséges ahhoz, hogy az autó tulajdonosa hozzájusson a biztosítási összeghez.

Szintén nagy segítséget nyújthat az úgynevezett kátyúbiztosítás. Abban az esetben, ha az autó tulajdonosa nem rendelkezik ilyen biztosítással, a kátyú miatt keletkezett kárt az illetékes közútkezelőnek kell jelentenie. Amennyiben viszont van kátyúbiztosítása, jelentősen megkönnyítheti a dolgát és lerövidítheti a folyamatot, hiszen elegendő a biztosítótársaság felé jelenteni az esetet, aki aztán átveszi az ügyet a továbbiakban. Fontos azonban, hogy az esetről készült rendőri jegyzőkönyv és a helyszín, valamint a károk több szögből való fotózása biztosítás nélkül és biztosítással is elengedhetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában