Régen várt fejlesztés

2023.03.09. 14:00

Újra kinyitott a tanuszoda Ercsiben (videó)

Három év és egy átfogó felújítás után újra birtokba vehetik a gyerekek a Baczakó Péter Sportcsarnokban működő Ercsi Tanuszodát. A hivatalos átadó idején már javában zajlott a reggeli úszásoktatás.

Héjj Vivien

Örömmel vették birtokba a gyerekek a megújult tanuszodát

Fotó: NAGY NORBERT

Az óra mutatója éppen csak nyolcat ütött amikor egy csapat diák már fürdőruhában és úszósapkában rótta a hosszokat a megújult tanuszoda modern, korszerű medencéjében. A habszivacs úszódeszka adta magabiztossággal siklottak a vízen, s szemmel láthatóan élvezték a különféle feladatokat. No, de ne szaladjunk ennyire előre.

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ fenntartásában működő Ercsi Tanuszoda állapota évek óta folyamatosan romlott, balesetveszélyessé vált, melynek következtében már számos törvényi előírásnak nem felelt meg, ezért a a fenntartó 2019. szeptember 18-tól bezáratta a helyi sportcsarnokban működő uszodát.

A tankerület igyekezett forrást keresni a teljes felújítás megvalósításához, s 2021 szeptemberében feltételes közbeszerzési eljárást indított, mely sikeresen zárult. A felújítást végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága mintegy 135 millió forinttal támogatta. A kivitelezés elvégzéséhez szükséges további 53,8 millió forintot saját költségvetéséből biztosította a Dunaújvárosi Tankerületi Központ.

A kivitelezés 2022 májusában indult, s határidőre elkészült, így a helyi gyermekek immáron újra birtokba vehetik a tanuszodát. A hivatalos átadón Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, a felújítás során cserélték a medencetér burkolatait, nyílászáróit, teljes uszodatechnikai fejlesztés zajlott, valamint a mosdók és az öltözők is megújultak.

A nemzeti színű szalag átvágásával hivatalossá vált: megújult az intézmény
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tankerületi központ igazgatója, Szilágyiné Németh Sarolta kiemelte, a Nemzeti Alaptanterv szerint minden gyermeknek kötelező legalább 18 órában úszásoktatáson részt venni, ezért is nagy öröm, hogy ez a lehetőség újra helyben adott az ercsi gyerekek számára.

– Büszke vagyok arra, hogy Ercsi egy ilyen létesítménnyel gazdagodott. Sajnos az úszásoktatást illetően kimaradt három év, de bízom benne, hogy a gyerekek bepótolhatják az „elmaradásokat”. Rendkívül fontos a gyermekek életében a mozgás, melyek közül az egyik legegészségesebb az úszás. – fogalmazott Mészáros Lajos országgyűlési képviselő.

Az átadón jelen volt továbbá a kivitelező Szegletkő Kft. képviselője, valamint Szabó Tamás, Ercsi polgármestere, Gólics Ildikó alpolgármester és Orth László Béla, az Ercsi Eötvös József Általános Iskola intézményvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában