Az átlagosnál enyhébb tél is segítette a spórolást

2023.04.13. 12:30

Ha nem kérünk hosszabbítást, holnapután leáll a fűtés a távfűtött fehérvári épületekben!

Április 15., azaz most szombat hivatalosan a fűtési szezon vége. Egyelőre azonban nincs olyan meleg, hogy ne jönne jól egy kis „távmeleg”. Márpedig ha az adott épület ezt külön nem kéri, akkor az említett dátumot követően leáll a távfűtés.

Házi Péter

Fotó: pexels

A feol érdeklődésére, miszerint hány távfűtött lakóházban, épületben gondoltak már előre erre a lakók, Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a székesfehérvári hőközpontok egyötödénél április 15-én biztosan nem áll le a fűtés a lakók, illetve az intézmények kérésére. Azaz a mintegy 20 ezer fehérvári lakásból nagyságrendileg 4 ezer lakás esetében a lakók már kérték a fűtés további fenntartását. Azért nehéz a számot pontosan megmondani, mert egy hőközponthoz olykor több épület is tartozhat.

- Az adott lakóközösség a fűtési megbízotton, a lakásszövetkezeten vagy a közös képviselőn keresztül kérheti, hogy a szolgáltatást ne állítsuk le április 15-tel. Az arra jogosultak a Széphő Zrt. online felületén keresztül adhatják le a lépcsőház vagy ház igényét, de személyesen is bejelenthetik ezt az ügyfélszolgálati irodában – mondta a feol érdeklődésére a Széphő vezérigazgatója.

Mint megtudtuk, a lassan véget érő fűtési szezon melegebb volt a sokévi átlagnál, ez látható ez elhasznált földgáz mennyiségéből, az enyhébb idő segítette a spórolást. Az elmúlt télen szerencsére nem volt olyan meghibásodás, ami miatt lakások maradtak volna fűtés nélkül.

Ha valamelyik épület kéri a további fűtést, arról is nyilatkoznia kell, hogy meddig kéri a szolgáltatást, ellenkező esetben egészen május 15-ig, az úgynevezett rendelkezésre állási időszak végéig megy majd a fűtés. Ez persze nem jelenti azt, hogy éjjel-nappal, ugyanis a Széphőnek a külső időjárást, hőmérsékletet figyelő korszerű rendszerei vannak, így csak akkor megy érdemben a fűtés, ha azt a külső hőmérséklet is indokolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában