Új beruházást jelentett be a Denso

2023.06.12. 14:08

Ötödik generációs invertereket gyártanak hamarosan Székesfehérváron (galéria)

A székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. hétfő délelőtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban jelentette be azt az újabb, mintegy 25 milliárd forintos fejlesztést, melyet az állam 3,6 milliárddal támogat és amelynek köszönhetően 55 új munkahely jön létre és 135 főt képeznek át.

Borsányi Bea

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Újabb mérföldkőhöz érkeztünk a fejlesztésekben: a legújabb hibridtechnológiát, ötödik generációs inverterek gyártását kezdi meg a mintegy 25 milliárdos befektetésnek köszönhetően a gyár Székesfehérváron – mondta a sajtó képviselőinek Szincsák Attila, a cég alelnöke. Hozzátette, az elmúlt 100 év legnagyobb technológiai változásának vagyunk tanúi, a Denso jelenlegi beruházása pedig válasz a technológiai kihívásra. Ugyanakkor, folytatta, szempont az is, hogy a közel négyezer alkalmazottnak továbbra is stabil munkahelyet tudjanak biztosítani, megbízható együttműködő partnerei maradhassanak Székesfehérvárnak – amelynek életében 25 éve vannak jelen – és a kormány partnereként részt vállalhassanak Magyarország gazdasági fejlődésében.

Törő Gábor országgyűlési képviselő a létrejövő új munkahelyek kapcsán úgy fogalmazott: „Ha munka van, minden van.” Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár másik országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy a Denso szerves része lett a város életének, az elmúlt negyedszázad üzleti kapcsolatai barátsággá nemesültek. Ezt bizonyítja a napokban átadott japán kert is, ami a Densonak köszönhetően valósult meg és egy darab japán kultúrát hozott Fehérvárra. A beruházás szikár számai mögött ez is ott van, mint ahogy ott vannak a tulajdonosok, a vezetőség és azok a dolgozók is, akik nap mint nap bejárnak a gyárba. 

A beruházás kapcsán felszólalók sorát Szíjjártó Péter külügyminiszter zárta, aki kiemelte: a jelenleg zajló beruházások nyomán Magyarország fogja vezetni az európai ranglistát az elektromos akkumulátorok gyártásában, így nélkülözhetetlenné válik ebben a stratégiai fontosságú iparágban, ez pedig a gazdasági növekedés fenntartásának egyik záloga. Rámutatott, az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, de ez sem tudta lelassítani az autóipari forradalmi megújulásának visszafordíthatatlan és hosszú távú folyamatát. - Azzal, hogy az elektromos autóipar képében teljesen új iparág jön létre, egy új és rendkívül éles verseny is elkezdődött, hiszen mindenki tudja, hogy a jövőben igazából azok az országok tudnak erősek lenni, azok tudják fenntartani a gazdasági növekedési pályájukat, akik az új elektromos autóipar beruházásait magukhoz tudják vonzani – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, a kormány erőfeszítései eddig sikerrel jártak, amiben a keleti nyitás is kulcsszerepet játszott, miután a szektorban létrejövő beruházások jelentős része Ázsiából érkezik. Ennek alátámasztására számokat is mondott: a magyar autóipar termelési értéke tavaly átlépte a 10 ezer milliárd forintos lélektani határt, de 12 ezer milliárd forinttal rekordot is döntött. Ez tizenkét év alatt három és félszeres bővülést jelent. Azt is kiemelte, annak ellenére, hogy Magyarország lakosságszámát tekintve csak a 95. helyet foglalja el a világban, az elektromos akkumulátorgyártásban az előkelő negyedik helyen áll és ha lezárulnak a folyamatban lévő beruházások, akkor feljön a második helyre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában