Elásták a föld mélyére

2023.07.20. 17:30

Megtartották a városi piachoz kapcsolódó beruházások alapkőletételét Móron (galéria, videó)

Egy darab jelen került a föld alá, melyet majd múltként vehet elő újra a jövő korok embere. Letették azokat az alapköveket, melyekre, ha csak szimbolikusan, de ráépül a város újkori történetének legnagyobb építőipari fejlesztése.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mór Városi Önkormányzat sikeresen pályázott új piactér kialakítására, ahol egy vásárcsarnok is helyet kap, és erre közel 830 millió forintot nyert. A munkálatok jelenleg is zajlanak éppúgy, mint a városközpont megújulásának másik beruházásának kapcsán. A barnamezős területek rehabilitációja projektre is sikeresen pályázott a település vezetése, így a versenyképes üzlet- és iroda szolgáltatásainak fejlesztésére több mint 1 milliárd forint jutott. A két projekthez tartozó alapkőletétel július 20-án délelőtt zajlott a Luzsénszky-kastély, a hozzá tartozó lovarda, az üzleteknek és irodáknak otthont adó épület és a városi piac magas építményével körbehatárolt udvaron. A burkolók és a bádogos csapatok munkazaja által kísérve történt az alapkőletétel.

-Várostörténeti jelentősége van, és városszerkezeti szempontból is fontos, Mór város újkori, sőt talán mindenkori történelmében is kiemelkedő jelentőségű beruházás zajlik itt és elsősorban nem forint értékben, hanem az épületegyüttest, a műszaki tartalmat tekintve. A műemlékileg is védett városközpont szerkezetében jelentős változások álltak be az új épületekkel. Arról nem beszélve, hogy a magyarországi városokat nézve az elsők között vagyunk abban a tekintetben, hogy képesek voltunk egy olyan projektet összeállítani és elfogadtatni, hogy a környezetvédelmi beruházást követően mintegy 80 parkolóhely került a föld alá, ezzel is védve a parkjainkat, zöld övezeteinket, fogalmazott az alapkőletételt követően Fenyves Péter polgármester.

Fontos lépés volt a korábbi piac terület rendezése, hiszen a város életében a pénteki piacnap egy valódi nyüzsgéssel teli időszak. Móron még léteznek kofák, árusítást is végző őstermelők, de emellett egy megszokott találkozási pont is egyben ez a terület. Mint megtudtuk, nagyon készül már a piaci árusok egyébként rendkívül összeszedett, összetartó és kitartó társasága, hogy birtokba vegye a piacot, melyben lesz egy zárt vásárcsarnok is, ahol télen is lehet válogatni az asztalra rakott portékák között.

A piacon túl is kap a közösség egy területet, amit sokféle módon fel lehet használni a jövőben.

-Egy új, a feltörekvő társadalmi réteget is be fog hozni a jelenleg zajló felújítást, illetve átépítést követően a lovarda épülete. A leendő Fiatalok Házában úgy tud majd szórakozni a város fiatalsága, hogy nem zavarják tevékenységükkel a lakosokat. Ez az épület nagyon régi és csehsüveg boltozattal épült, aminek következtében kiváló akusztikával rendelkezik. Arról nem beszélve, hogy a városközpont átépítésének köszönhetően a város polgárai, ha csak képletesen is, de birtokba vehetik majd a polgármesteri hivatal épületét, vagyis a Luzsénszky-kastélyt, melynek udvarát bekapcsoljuk a város vérkeringésébe, vagyis sétálhatnak, beszélgethetnek a helyiek a városháza udvarán és a hétvégéken tartott rendezvényeken is ott tölthetik az időt, hiszen lehetnek itt színházi előadások vagy akár zenei estek is.

Minden szakmacsoport tekintetében meglehetősen komplex a beruházás, ám a város vezetője szerint már karnyújtásnyira van a vége.  A városi piac nagy belmagasságú területe mindenre készen várja majd, hogy befogadhassa a fellépőknek épült színpadot, a hozzávaló fény- és hangosítástechnikát. Ezzel többek között az a városvezetés célja, hogy helyben tartsa a fiatalokat, vagyis, hogy ne kelljen magukat kitenni a 81-es út és a közlekedés veszélyeinek, hanem itt, helyben találjanak maguknak szórakozási lehetőségeket.

-Még 2019-ben fogadta el a javaslatomra a képviselő testület, hogy a hozzuk létre a Fiatalok Tanácsadó Testületét. Ez a három fiatalemberből és három ifjú hölgyből álló társaság elkészített egy javaslatot, melynek tételei között szerepel többek között az internet kávézó, a vetítő terem és egy olyan hely, ahol délután le tud ülni a középiskola, illetve a gimnázium diáksága, vagyis mostantól nem kell majd a parkban ácsorogni, a buszok indulásáig.

Az alapkőletétel időkapszuláját Fenyves Péter polgármester az új alpolgármesterrel engedte le a mélybe, nemzetiszín szalagokkal.

-Az új épületkomplexum a város életét és minőségét fogja szolgálni. A piactér egy jelentős minőségi javulást jelent, különösen a korábbi, murvás parkolóhoz képest. A másik épületben üzlethelységek lettek kialakítva a földszinten. Az első emeleten irodák lesznek és vannak távolabbi elképzelések a második emeletre is. A jelenlegi tervek szerint konferenciaterem lesz ott, ami alkalmas lesz képkiállítások megrendezésére is, mondta Fett Krisztián. Az alpolgármester hozzátette: A Fiatalok Háza a tervek szerint a fiataloké lesz, de ez az az épület egyelőre még funkciót keres, bár egyre jobban az körvonalazódik a városban, hogy szüksége van a fiatalok egy olyan szórakozó helyre, ahol kényelmesebbé, zavartalanabbá válik a közös időtöltésük és ahol másokat sem zavarnak ezzel a tevékenységgel.

-A három, egymással összefüggő beruházás összköltsége eléri a 4,3 milliárd forintot, melyhez nem kellett hozzátennie saját forrást a városnak. Ha minden a papírforma szerint halad, akkor még ebben az évben, november 30-án lesz a műszaki átadás időpontja. Utána jön a hatósági engedélyezés, és az azt követő használatbavételi eljárás lezárását követően, várhatóan február elején, tudjuk átadni a vállalkozóknak és a lakosoknak az épületegyüttest és az általuk körülhatárolt teret, mondta Fenyves Péter.

A látvány az udvar felől is érdekes, de a Deák utca képét is megváltoztatja majd, ugyanis az alapvető dolgokat árusító üzletek a Deák Ferenc utcára és a belső térre is átnyúlnak. Korzók, kerthelységek lesznek, négyméteres kitelepülési lehetőségekkel, napernyőkkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában