Lesznek mérgező anyagok, vagy sem?

2023.09.06. 17:30

Még nem lehet biztosan tudni, hogy megnyitja vagy sem az akkumulátor feldolgozó üzem a kapuit Móron

A város önkormányzata újabb és újabb lépéseket tesz, hogy kiderüljön, milyen üzem kezdheti meg működését a vasútállomáshoz közeli, jelenleg üres gyárépületekben. Egyes híresztelések szerint akkumulátor feldolgozó cég veti meg a lábát az északnyugati iparvárosban, ám a lakosság ezt semmiképpen nem támogatja.

Palocsai Jenő

Még nem tudni, ki és milyen tartalommal töltik meg az üres épületeket, de az biztos, hogy akkumulátorbontót nem akar a lakosság

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Régóta borzolja a kedélyeket az a hír, hogy egyes meg nem erősített források szerint egy akkumulátor feldolgozó üzem tölti meg tartalommal a vasút melletti, volt ESAB gyár jelenleg üres épületeit. A város egyik közösségi oldalán jelent meg először egy poszt ezzel kapcsolatban. Akkor azonnal fel is tettük a kérdést Fenyves Péternek. A polgármester akkor még nem tudott mondani semmi biztosat, de azt ígérte utánajár az esetnek. Ez meg is történt, és nemrég közleményt adott ki ezzel kapcsolatban:

-Június 28-án a Polgármesteri Hivatalban fogadtam az akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó cég képviselőjét. Tájékoztattak arról, hogy vizsgálják az ESAB területét és meglévő gyártó csarnokát, mint potenciális befektetési lehetőséget. Jelezték, hogy megkezdik a gyár tulajdonosaival egy esetleges vásárlás vagy bérbevétel lehetőségét. Tájékoztatást kértek a munkaerő piaci helyzetről, amire válaszul jeleztem, hogy városunkban és Fejér Vármegyében általában munkaerőhiány van.

Az akkumulátorokban meglehetősen sok a nehézfém, köztük az ólom, ami köztudottan mérgező, de az akkumulátor sav sem környezetbarát
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A tárgyalás végeztével nyomatékosan kértem, hogy a tárgyalások fejleményeiről tájékoztatást adni szíveskedjenek, fogalmazott Fenyves Péter.

Mivel egy hónapig nem történt semmi, a város vezetője újabb levelet irt a szóban forgó cégnek, ismételten kérve őket, hogy tájékoztassák az önkormányzatot és a lakosságot a fejleményekről.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A cég válasza meg is érkezett július 26-án:  

„Jelenleg is zajlanak a tárgyalások a két cég között és cégünk várhatóan megkezdi a technikai átvilágítását a területnek augusztusban. Ennek eredményeit figyelembe véve várhatóan az ősz folyamán fog a cég döntést hozni a vétellel kapcsolatban. Kérésének eleget téve a további fejleményekkel kapcsolatban is keresni fogjuk Önt.”

Ezzel nem ért véget a történet, hiszen ugyanúgy nem lehet tudni, hogy lesz-e vagy sem akkumulátor feldolgozó üzem Móron, de hiába az együttműködésre való hajlam a város részéről, a júliusi végi levelet követően nem érkezett újabb tájékoztatás önkormányzathoz.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A lakosság is tett lépéseket. A Városvédő és Szépítő Egyesület 2023. augusztus 30-án felhívást intézett a képviselő testülethez, ami petíció formájában érkezett.

-A Városvédő Egyesület által hozott döntésről hivatalos határozatot nem kaptam. A határozat megérkezését követően a képviselő testület elé tárgyalásra beterjesztem az ügyet. Az üzem létesítésével kapcsolatban a Városvédő és Szépítő Egyesület oszlopos tagját, Hunorfi Istvánt, kérésére 07. 31-én, és 08. 08-án is 2 alkalommal tájékoztattam az ügy állásáról, mondta Fenyves Péter, aki hozzátette:

-„Mór Város Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal rájuk vonatkozó törvények és jogszabályok betartásával végzi munkáját és mindet megtesz annak érdekében, hogy környezetvédelem ügyét polgáraink védelme érdekében képviselje.”

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A lakosság tiltakozására akkor is kellene számítania egy ilyen befektetőnek, ha munkanélküliség lenne a térségben, de mivel eleve munkaerőhiány van, így egyre határozottabban utasítják el a móriak az üzem elindulását, a civil szervezet petíciójának aláírásával éppúgy, mint a közösségi oldalak egyre szaporodó, tiltakozó hozzászólásaiban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában