Frissen Fejérből

2023.10.17. 14:00

Érdemes-e jeleznünk, ha "elhasználódott" útburkolati jelet látunk?

Úgy tűnik, most már nemcsak a naptár jelzi, de az időjárás is rájött: ősz van. Egyre jellemzőbbek a párás, ködös reggelek, amelyek a közlekedőktől még nagyobb figyelmet követelnek.

Szanyi-Nagy Judit

Ősszel és télen különösen fontosak a jól látható felfestések (illusztráció)

Fotó: Sipeki Péter (Kelet-Magyarország)

Főleg akkor, ha a korlátozott látási viszonyok között, egy ismeretlen útszakaszon még az útburkolati jelek sem adnak megfelelő támpontot – egyszerűen azért, mert az évek múlásával azok "fénye" is megkopott. 

– Általánosságban elmondható, hogy az útburkolatjel-festés gyakoriságát azok állapota határozza meg – tért kérdésünkre válaszolva a lényegre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóosztálya, hozzátéve: ettől függően átlagosan 2–4 évente festik újra a kezelésükbe tartozó utakon a szóban forgó jeleket. Az ütemezés során prioritási sorrendet állítanak fel, azaz a nagyobb forgalmú utak, a burkolatjel szerepe és kopottsága, az út besorolása (főút, mellékút), valamint a burkolat minősége mind-mind befolyásoló tényező. Fejér megyében ezeket a munkákat alapvetően külső vállalkozóval végezteti a társaság – tudtuk meg –, de rendelkezésre áll a Székesfehérvári Mérnökségen „saját” festőgép és brigád is. 

– A burkolatjel-felújítást a rendelkezésre álló, minden évben változó nagyságú keretösszeg erejéig végezzük. Ez azt jelenti, hogy az állam által meghatározott üzemeltetési és fenntartási kereteinket, anyagi lehetőségeinket figyelembe véve végezhetünk ütemezetten burkolatjel-festési munkákat – emelték ki. Majd hozzátették: a munkákat egyébként két részre lehet osztani: kézi és gépi munkavégzésre. Emellett vannak speciális, tartós burkolati jelek is, amelyek ugyan nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek, ezáltal kisebb volumenben valósíthatják meg őket, de a láthatóságuk tovább is tart.

A megyében idén eddig mintegy 33 ezer négyzetméter hosszirányú gépi jel, azaz terelő- és záróvonal, valamint 4 ezer 500 négyzetméter kézi jel, azaz gyalogos-átkelőhelyek, nyilak, megállás helyét jelző vonalak stb. felújítása készült el. A külső vállalkozó brigádja ezen a héten (az október 16-val kezdődő héten) a 63-as számú főúton Cece, Sárbogárd és Székesfehérvár térségében dolgozik, a Közút saját mérnökségi csapata pedig Kulcs, Rácalmás és Kisapostag belterületén újítja meg a jeleket.

Amennyiben a közlekedők észrevételeiket jeleznék, természetesen arra is van lehetőség, méghozzá a www.kozut.hu E-ügyfélszolgálatán vagy az [email protected] e-mail-címen keresztül. A szakemberek ezeket a jelzéseket bizonyos szempontok szerint sorrendbe állítják – például elsődlegesek a gyalogos-átkelőhelyek, de az anyagi lehetőségekre és a kapacitásokra, a brigádok más feladataira is figyelemmel kell lenni. Emellett a hidegebbre forduló időjárás esetén a festésre legelőbb csak tavasszal kerülhet sor.

Ezek tehát a teljes megyét lefedő lehetőségek, "szokások", azonban egy kicsit szűkítve a kört a székesfehérvári helyzetre is kíváncsiak voltunk. A városgondnokság részéről Bozai István ügyvezetőtől megtudtuk: a felfestések javítása folyamatosan, egész évben történik, miután az év elején az alvállalkozóval közösen felmérik a városi utakon található jelek állapotát. A kivitelezést azonban itt is jelentősen befolyásolják az időjárási viszonyok, mivel párás, nyirkos, alacsony hőmérsékletű burkolatok esetén a festés nem tud megfelelően megkötni.

– Az elmúlt időszakban is több helyen készültek burkolatjel-felújítások – például a Sárkeresztúri út–Széchenyi út–Piac tér–Palotai út tengelyen, a Sóstói Ipari Park útjain, a Horog–Kelemen Béla utcáknál, a Verseci utcában, a Vásárhelyi úton –, amelyek folytatódnak az év további részében is – tette hozzá az ügyvezető.

Ha pedig Székesfehérváron látnak megkopott útburkolati jelet, azt ugyancsak jelezhetik: a városgondnokság hibabejelentő rendszerén keresztül érkező lakossági bejelentéseket egyedileg bírálják el és indokolt esetben eleget is tesznek a kérésnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában