Három tűzszerész halt meg 2006. október 6-án

2023.10.06. 20:26

Ma 17 éve gyilkolt a gránát a zámolyi bányában

Tizenhét évvel ezelőtt ezen a napon, október 6-án, kevéssel a déli harangszó után robbant fel az a második világháborús gránát a régi zámolyi homokbányában, amely három katona életét követelte.

Tihanyi Tamás

Egy ilyen, csak kisebb űrméretű gránát robbant fel a zámolyi homokbányában. A felvétel a pákozdi Tűzszerész Kertben készült

Fotó: Tihanyi Tamás

Baksa Tamás, Tarcsi Zsolt és Lengyel Krisztián posztumusz hadnagyok feladatuk ellátása közben haltak meg Székesfehérvár közelében. A katonai tűzszerészek balesetének egy súlyos sérültje is volt.  Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred honvédei a végzetes napon egy második világháborús robbanótestet helyeztek el egy gödörben, amikor az felrobbant. A 76 milliméteres szovjet repeszgránátot egy nappal korábban Oroszlány és Környe között találták meg, és a helyszínre érkező tűzszerészek úgy döntöttek, hogy a viszonylag közelben lévő régi zámolyi homokbányában végzik el a megsemmisítést: ám a robbanószerkezet előkészítése közben bekövetkezett a detonáció. A gránát vélhetően már kilövése pillanatában, a háború idején beélesedett, de csak évtizedekkel később vált gyilkos eszközzé.

Vargha Tamás államtitkár néhány napja a Tűzszerészek Napján emlékezett a hősi halottakra
Fotó: honvedelem.hu

Egyébként ugyanabban az évben, 2006 májusában a szolnoki béketámogató kiképző központban is történt egy robbanás, akkor három tűzszerész megsérült, egyikük később meghalt. Két esztendővel később pedig az afganisztáni békemissziós küldetésük során, majdnem pontosan egy hónap különbséggel két speciálisan kiképzett katonánk áldozta fel fiatal életét, esett a felkelők házi készítésű pokolgépének áldozatául. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában