Keressék bátran a Belsőmosolyt!

2023.10.23. 20:00

Pál Judit kanyargós ösvényen jutott el a lélekgyógyászathoz

A ráckeresztúri könyvtár idén ünnepli újranyitásának tizedik születésnapját, s ez alkalomból Belsőmosoly címmel havonta önismerettel, életvezetési tanácsokkal kapcsolatos olvasnivalót kínál. Az írások szerzője Pál Judit műfordító, pszichológiai tanácsadó.

Gajdó Ágnes

Fotó: családi archívum

Ritka pillanat, amikor egy vidéki könyvtár valamiképp bekapcsolódik a világ körforgásába. Ha már hídépítésről beszélünk – ami az Országos Könyvtári Napok mottója volt –, mert hiszen a bibliotékák feladatai közé tartozik ez is, jó, ha megfontoljuk, hogyan kapcsolódhat egyik ember a másikhoz. Lélektől lélekig, írta Tóth Árpád, de idézhetjük a két ember között a legrövidebb út a mosoly gondolatot is. Innen pedig már csak egy lépés a különleges elnevezésű, pszichológiai tárgyú írásokat tartalmazó Belsőmosoly rovat, melyet a jelenleg Németországban élő Pál Judit műfordító, mediátor, pszichológiai tanácsadó Gyászfeldolgozás Módszer® specialista ír.

Fotó: családi archívum

Judit kanyargós ösvényen jutott el a lélekgyógyászathoz. Kaposvári gimnazistaként az irodalommal és az olasz nyelvvel foglalkozott intenzíven, 1994-ben lefordította a nálunk ismeretlen itáliai költő, Armando Lostaglio Le stelle in tasca című kötetét, mely a Csillagok a zsebben címet kapta, s melynek borítóját is ő tervezte. Baranyi Ferenc, a kötet lektora elismerően vélekedett munkájáról: „Armando Lostaglio költészete tiszta, póztalan költészet, amely épp egyszerűségében hordozza buktatóit. Nehéz fordítói feladat… Meggyőződésem, hogy figyelemre méltó tehetséggel gyarapodott az olasz líra interpretálóinak tábora.” A kötetet itthon és Olaszországban is bemutatták, és a költő szülővárosában, a Basilicata régióban található Rionero in Vulturéban a fiatal magyar lány műfordítói tevékenységét díszpolgári címmel ismerték el.

Később, már a Pécsi Tudományegyetem olasz szakos hallgatójaként Judit prózai írásokat ültetett át magyarra, Dino Buzzati, Gianfranco Calligarich, Stefano Benni novelláit, Giampaolo Dossena irodalomtörténetét. A költészettel való kapcsolata is megmaradt, ő maga is írt verseket, melyek többek között az Élet és Irodalomban jelentek meg. A másik nagy szerelem a színház. Rendszeresen látogatta a kaposvári teátrumban a Mohácsi János vezette próbákat, közvetlen közelről figyelhette, miként állítanak színpadra egy-egy darabot. Színházrendezői álmai csak majdnem valósultak meg. Itáliai vándorútján hirtelen ötlettől vezérelve, az esélytelenek nyugalmával felvételizett a siracusai egyetem színházrendezői szakára. Felvették, ám hazatért, mert az ottani tandíj megfizethetetlen volt számára.

Fotó: családi archívum

A kétezertízes évek elején a Somogy Megyei Hírlap rendszeresen helyet adott a gyermekvállalással, gyermekneveléssel, a harmonikus kapcsolatok kialakításával, önismerettel foglalkozó cikkeinek, s párhuzamosan több internetes portálnak is dolgozott. Gyerekkor gyerekkor nélkül című írásáért 2008 májusában a Képmás családmagazintól és a Média a Családért Alapítványtól elnyerte a Családbarát Médiáért díjat. Írásaiból Elakadás-jelzők címmel kötetet szerkesztett, mely 2014-ben jelent meg Kaposváron. Judit életében tehát az irodalom és a színház helyét egyre inkább a pszichológia vette át. Elvégzett egy nemzetközi akkreditációjú coachképzést, majd mediátorképzésen bővítette szakmai tudását. Németországban pszichológiai tanácsadó képesítést szerzett. Sikerrel sajátította el Gyászfeldolgozás Módszer®-t is, melynek immár haladó specialistája. E módszer segítségével sokaknak segít a veszteségek feldolgozásában, és szívügyének érzi, hogy minél szélesebb körben megismertesse ezt a lehetőséget, amelynek alapja a Gyógyulás a gyászból című könyv. Az e kötetben leírt önsegítő módszer hatékonyan alkalmazható a veszteségek feldolgozásában, hiszen nemcsak akkor indul el bennünk gyászfolyamat, amikor meghal valaki, akit nagyon szerettünk, hanem minden jelentős életfordulatot követően, legyen szó akár házasságkötésről, gyermekszületésről, diplomaszerzésről, jelentős összegű lottónyereményről vagy szakításról, válásról, vetélésről, örökbefogadásról, költözésről, munkahelyváltásról. A Belsőmosoly rovat szerzője fontosnak tartja a mentális egészség megőrzését, melynek alapfeltétele az érzések, érzelmek megfogalmazása, kimondása. Fontos, hogy beszéljünk arról, ami fáj, ami rossz, de arról is, ami örömet jelent. A Gyászfeldolgozás Módszer® erre is lehetőséget teremt, ahogyan arra is, hogy megtörténhessen a múlttal való megbékélés. Érdemes kipróbálni.

Pál Judit értékes és igen figyelemreméltó írásait szerencsére nem csak a ráckeresztúriak olvashatják, hiszen az ezer kilométeres távolság is könnyedén leküzdhető a technika segítségével. Keressék bátran a Belsőmosolyt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában