Élhető települések

2023.10.03. 15:00

Új parkoló és új földi transzformátorállomás Kőszárhegyen

Hét évvel ezelőtt, 2016-ban készíttetett terveket az önkormányzat a faluközpontban található transzformátorállomás áthelyezésére. A megvalósításra egy nagyobb beruházás keretében 2022 őszén 110 millió forint támogatást nyertek a terület- és településfejlesztési operatív program Élhető települések elnevezésű pályázati konstrukcióban.

V. Varga József

Transzformátorállomás volt, van – és nem itt lesz…

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A beruházás során (A kőszárhegyi faluközpont esztétikusabbá, komfortosabbá és biztonságosabbá tétele, ingyenesen használható parkolási infrastruktúra kialakítása) szeretnénk megvalósítani a faluközpontba tervezett parkoló első ütemét, amely több mint húsz beálló kialakítását tartalmazza az ABC mögötti területen a régi sportpálya irányába – mondta el lapunknak Borján Péter polgármester. – Közvetlenül az ABC mögé telepítjük az új földi trafóállomást, amely kiváltja a 7-es főút másik oldalán, a régi orvosi rendelő előtt található, oszlopra szerelt szekrényt.

A parkolók célja a faluközpont komfortosabbá tétele, míg a transzformátor áthelyezése közlekedésbiztonsági szempontból fontos. Az elmúlt másfél évtizedben ugyanis az Óvoda utca szerepe teljesen megváltozott. Az iparterület személygépkocsi forgalmának nagy része itt zajlik. Erre a területre került a sportpálya, a játszótér, a piac – számos közösségi tér épült. Az ötven évvel ezelőtt telepített transzformátor annyira alacsonyan van az oszlopon, hogy zavarja a főút beláthatóságát, esztétikai megjelenése pedig rontja a faluközpont képét. Ugyanakkor a település villamosenergia-ellátásában nélkülözhetetlen, sőt a faluközpontban található vízhálózatot tápláló kút is innen kapja az energiaellátást.

A kialakítandó új berendezés korszerűbb és stabilabb működésű lesz. Az áthelyezéshez át kell fúrni a 7-es főút alatt, és az Óvoda utcán lévő 20 kV-os légvezetéket a második oszloptól földkábellel kiváltani az új transzformátorállomásig. A jelenlegi villanyoszlopot és trafót elbontják. A főút alatti átfúráshoz a művelődési ház előtti parkban egy több köbméteres aknát ásnak, ahova a fúróberendezést telepítik. Az akna a fúrás után nem marad meg, csak ideiglenesen alakítják ki. Az új transzformátorállomástól a „normál” 0,4 kV feszültségű betápot pedig vissza kell vezetni a főutcai hálózathoz.

– A hét évvel ezelőtti villamos tervek kötelező felülvizsgálatát és megújítását követően, az összetett művelethez szükséges engedélyek közül az elmúlt héten az utolsó is jogerőre emelkedett, így megkezdődhet a beruházáshoz szükséges közbeszerzési eljárás. Ez egy hosszadalmas folyamat, és a jelenlegi inflációs környezetben még nem látjuk, hogy mekkora plusz költségek lehetnek, de a beruházás nagyon fontos, ezért igyekszünk előteremteni a szükséges forrásokat – tette hozzá a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában