Személyes emlékek Harmati Istvánról és Harmati Jenőről

2023.11.06. 15:00

Temetői séta – három év után újra – Szabadbattyánban

Szabadbattyánban legutóbb 2020-ban tartottak temetői sétát a római katolikus temetőben, Váczi-Tóth Bernadett kulturális antropológus szervezésében.

V. Varga József

A temetői sétát Váczi Márk történész (j) vezette

Fotó: Váczi-Tóth Bernadett

Az idei, vasárnapi alkalmat már a települési értéktár bizottság hirdette meg, amelynek Bernadett is tagja. Férjével, a bizottság elnöki tisztét is betöltő Váczi Márk történésszel izgatottan várták az érdeklődőket, különösen a kedvezőtlen időjárás miatt aggódtak. Végül délutánra kitisztult az ég, így a séta nem maradt el, bár a Batthyány-kripta látogatására a korábbi esőzések miatt nem volt lehetőség.

A katolikus temető kápolnáját 1866-ban gróf Batthyány Imre építtette. Oldalt Horváth Imre (1867–1942) síremléke. A címzetes apát, esperes 30 éven át szolgált a település plébánosaként
Fotó: Váczi-Tóth Bernadett

Akik kilátogattak a sírkertbe, így sem távoztak hiányérzettel, hiszen Váczi Márk kalauzolásával érdekes történeteket ismerhettek meg. Többen saját emlékeiket is megosztották az itt nyugvó személyekről, köztük Csapp Stefánia tanítónőről, az úrhidai malmot bérlő Cságoly családról, a Sütő kereskedő famíliáról, a hentes és mészáros Vajay Jánosról, a falu egykori krónikásáról, Harmati István főjegyzőről és testvéréről, Harmati Jenő igazgató-tanítóról.

Cságoly Klára (1934–1983) Munkácsy-díjas textilművész szabadbattyáni kötődésű
Fotó: Váczi-Tóth Bernadett

A történész a grófi család kriptában eltemetett tagjai mellett kiemelte Makk Alajos nevét, akinek köszönhetően az egykori takácscéh tárgyai 1934-ben a székesfehérvári múzeumba kerültek. Ugyancsak szólt a római katolikus templom áldoztatórácsát készítő Heresznyei András kovácsmesterről; Kokály Ferenc uradalmi tiszttartóról és feleségéről, akiknek unokája, Fedák Sári a múlt század első felének ünnepelt sztárja volt. Beszélt az 1941-ben hősi halált halt Szili Lajos tizedesről is, valamint Tóth István, Vadkerty József és Szabó István plébánosokról. Szabó István 1848-ban állított síremléke a legrégebbi még álló mementó a temetőben.

Amint a Váczi házaspártól megtudtuk: a Falusi séták a jövő évben folytatódnak, az értéktár bizottság pedig más programokkal, köztük történeti előadásokkal is készül 2024-re.

Vadkerty József (1844–1919) őrkanonok síremléke
Fotó: Váczi-Tóth Bernadett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában