Arcanum

2023.12.06. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Borsányi Bea

Előkerült Fortuna elveszettnek hitt kegyence 

„Mint már hírül adtuk, a gépkocsi, nyereménybetétkönyvek legutóbbi sorsolásán öt Fejér megyei betétkönyvvel nyertek egy-egy személygépkocsit. Eddig csak a négy nyeremény tulajdonosa volt ismert. A napokban az OTP Fejér megyei fiókjánál megjelent az ismeretlen ötödik és közölte: — Megérkeztem Budapestről. — Az történt ugyanis, hogy az özvegyasszony nemrégiben a fővárosba költözött gyermekeihez és későn jutott el hozzá a szerencsés hír” – írta a Fejér Megyei Hírlap 1963. december 6-án. 

Pattanj Palkó, nyílik az ajtó…

Míg 1963-ban egyáltalán nem volt téma se Mikulás, se Télapó a december 6-i lapszámban, addig tíz évvel később, 1973-ban, a lap a Móri Mikulás Velinszky úti óvodában (a móriak biztosan tudják, melyik mai intézményt hívták annak idején így) tett látogatásáról számolt be. A tudósítás szerint a nagyszakállú naplójában sorakoztak a dicsérő szavak a példás magatartásért, de volt szép számmal feddés is. A Mikulás szóbahozta  pl.a locsolkodó Ágikát, aki mindig sokat időzik a mosdóban, egy pöttöm kislányának pedig a fülébe súgta, hogy szokjon le a cumiról.

Fáztak a csóriak 1993-ban

A 90-es években azokban a városokban és falvakban, ahol még nem volt, megkezdődött a gázvezetékek kiépítése Jó esetben még a fűtési idény előtt befejezték a munkát, azonban ez nem mindenhol történt így. Csórón például a külső munkák után, még nem indultak el a belső szerelések, ami azt jelentette, hogy gázfűtésre a faluban még nem volt lehetőség. Azonban többen is voltak, akik decemberre már lecserélték a régi a szeneskazánt vagy nem vettek szenet, így több háztartásban is hideg volt ezekben a napokban 1993-ban. Az érintett ingatlantulajdonosok pedig hiába vártak jogi segítséget, ugyanis a szerződésben— amit a gázvezeték építésének idejére alakult Polgárjogi Társulás kötött a lakossággal — december 31-i határidő szerepelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában