Havazás utáni körkép

2023.12.07. 12:00

Tíz kilométeren belül két különböző világ: olvadásból télbe (videó)

Iszkaszentgyörgyön olvad, az árkokban víz hömpölyög, alig tíz kilométerrel odébb és talán száz méterrel magasabban, traktorra szerelt hótolóval takarítanak Isztiméren. Két különböző világ.

Borsányi Bea

Isztiméren komoly télbe váltott az időjárás

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtök reggel autóval jártuk be az Iszkaszentgyörgy-Guttamási-Isztimér, majd visszafelé a Guttamási-Fehérvárcsurgó-Kincsesbánya útvonalat, hogy megnézzük, mekkora nyomot hagyott a tegnap délutáni havazás.

Iszkaszentgyörgyön inkább vizes, aprószemű hó hullik az égből, miközben egyre erősebben fúj a szél, ám ez most biztosan nem okoz majd gondot az utakon, az olvadó havat nem tudja felkapni még a viharos erejű szél sem. Ahogy azonban egyre magasabbra jutunk Guttamási irányába haladva, úgy változik a táj képe: az út szélén látszik a hókotró által félretolt hó, ami egyre vastagabb réteget képez a padkán, de a közút, ha a szokásosnál lassabban is, jól járható. Isztiméren aztán igazi tél fogad minket. Az utcán hókotró dolgozik – minden bizonnyal az önkormányzat járműve – odébb hólapáttal igyekeznek megtisztítani a járdát. A buszfordulóban megakad az autó, de szerencsére hamar kiszabadulnak a kerekek a busz által már feltúrt hó fogságából. A hó itt is nedves, tapadós, de jóval nagyobb mennyiségben borítja a falut – Guttamásiban is -, mint Iszkaszentgyörgyön. Ezeken a településeken is aprószemű hó esik.

Ilyen képet mutat most a csurgói víztározó
Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Visszafelé Guttamásinál Fehérvárcsurgó irányába fordulunk, de még benézünk a szomszédos zsákfaluba, a Bakonykúti felé vezető útra, az is járhatónak tűnik. Simán lejutunk Csurgóig, az út - ha nem is teljesen tiszta - errefelé közlekedésre alkalmas, a táj pedig gyönyörű. Mindent beborít a vastag hótakaró. A faluban aztán ismét az olvadás jelei látszanak, az árkokban – valószínűleg egyes helyeken nem átjárható a rendszer – csordultig áll a víz. A közút itt már csak nedves, de tiszta és hómentes. Ilyen is marad Kincsesbányán át egészen Iszkaszentgyörgyig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában