Avatóünnepség

2024.01.26. 07:00

A belváros szívébe költözött a Mathias Corvinus Collegium (galéria)

Egy belül már teljesen felújított épületben, a történelmi belvárosban várja a diákokat a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képviselete. A tehetséggondozó intézmény új épületének ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartották.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egykor bank székháznak adott otthont, később takarékszövetkezeti fiók lett az a Táncsics Mihály utcai épület, amely mostantól a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó oktatási és nevelési programjának helyszínévé válik. Az intézmény maga mögött hagyva Király sori székhelyét, immár a belváros szívében fogadja az ifjú tehetségeket.

Az avatóünnepségen a történelmi egyházak székesfehérvári vezetői, Spányi Antal megyés püspök, Berze János református lelkipásztor, Bencze András evangélikus püspökhelyettes és Mészáros Kálmán baptista elnök-lelkész áldották meg az új épületet. A jelenlévőket elsőként Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntötte, aki kiemelte, az intézmény új, székesfehérvári képviselete az ország egyik legfontosabb történelmi központjában található.

– Székesfehérváron egy nagyon küzdelmes időszak, a Covid idején nyitottuk meg 2021-ben a központunkat. Az akadályokat az itt dolgozók áldozatos munkájának és kreatív képességének köszönhetően könnyedén vettük. Mostanra több mint kétszáz középiskolás és száz FIT-es diákunk van – beszélt az elmúlt évek eredményeiről a főigazgató. Hozzátette: a nagy érdeklődés is hozzájárult ahhoz, hogy az MCC hamar kinőtte eredeti központját, s immáron egy kedvező elhelyezkedésű, nagy múltra visszatekintő, nagyobb befogadóképességű épületben folytatja a tehetséggondozó munkát.

– Rekord idő, mindössze fél év letelte alatt sikerült úgy átalakítanunk az egykori bankpalota belső terét, hogy az mindenben megfeleljen a kívánt oktatási és közösségi funkcióknak. Hiszünk abban, hogy legfontosabb feladatunk a tehetséges fiatalok képességének kibontakoztatása mellett az is, hogy diákjaink a nemzetért és a szűkebb közösségükért tenni akaró polgárokká váljanak – tette hozzá Szalai Zoltán, s aláhúzta: az MCC mára a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményévé vált. Huszonnyolc helyszínen több mint hétezer diák képzését, oktatását biztosítja.

Köszöntőjében Vargha Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, a hely szelleme megadja az erőt az épületben folyó munkához, s az MCC nem is költözhetett volna jobb helyre a nemzet történelmi fővárosában. Az ünnepi alkalmat az intézmény diákjai, a szülői közösség tagjai és az MCC munkatársai által összeállított zenés műsor színesítette.

– A tehetséggondozásnak kiemelt szerepe van egy város és egy agglomeráció életében – mondta Cser-Palkovics András polgármester. – Fontos volt, hogy nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legnagyobb tehetséggondozó hálózata és közössége megjelent Székesfehérváron. Eddig egy kiváló, de bérelt helyiségben végezték munkájukat, most pedig beköltöztek egy belvárosi ingatlanba, amit teljes egészében felújítottak, így megmentve és sokkal korszerűbbé téve egy műemléki épületet, amiben a következő években számos fiatal megfordul majd.

A program Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnökének könyvbemutatójával folytatódott, a szerzővel Székesfehérvár polgármestere beszélgetett. A Huszárvágás című kötet írója a címválasztás kapcsán úgy fogalmazott: arra utal, hogy Magyarországnak a következő években, évtizedben egy bravúros politikai mozdulatsort kell végrehajtania. Orbán Balázs kifejtette, Magyarországnak egy stabil, nyitott kereskedővilágra lenne szüksége, és ennek a világnak a felépítésén kell dolgoznunk. Mint mondta, miközben a körülöttünk lévő erők egy másik világ felépítésén dolgoznak, nekünk az összekapcsoltságot kell erősíteni, és nemet kell mondanunk a blokkosodásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában