Fejér évfordulós emlékei

2024.01.03. 13:00

A múlt kincsei

Kecskés Zoltán

Fenekestül felfordult

Jön a tavasz, vagy hátravan még a tél java? Mondhatnánk kissé viccesen a mai és a heti időjárást vizslatva. A +11 fokos nappali hőmérséklet finoman szólva is enyhének mondható, pláne, ha megnézzük a 60 évvel ezelőtti hírlap előrejelzést: „Túlnyomóan borult idő, szórványosan hószállingózással. Több helyen újabb köd, zúzmaraképződés. Várható legmagasabb nappali hőmérséklet 0, mínusz 5 fok között várható."

113 centiméter

Az 1994 január 1-én mért 113 centiméteres vízszint éppen 12 centiméterrel magasabb az egy évvel ezelőttinél és több mint 40 centiméterrel több a tavalyi minimumnál” – olvasható volt a megyei hírlap hasábjain harminc évvel ezelőtt. Ahogy jelenleg, akkor is megyénk tavának vízszintjét árgus szemekkel figyelték a szakemberek. A cikkben hozzáteszik azt is, hogy ez a szám reménykedésre adhat okot, mivel Agárdnál 1993 augusztus 24- én-én 71 centiméter volt a tó vízszintje, ám az esős hónapoknak és a vízpótlásnak köszönhetően növekedhetett meg 113 centiméterre 1994 első napjára.

Miklósa Erika úttörése

Az új lemeze, az „Alternatíva” megjelenése alkalmából készített interjút a hírlap egy fehérvári vendéglőben, az akkor még Bakonykútiban élő Mikósa Erika művésznővel, aki rántott sajtot evett házi vegyesvágottal. Miklósa Erika akkoriban nem kisebb tettet hajtott végre, minthogy kiadói támogatás hiányában, önerőből készítette el 2004 év elején albumát, ami egyúttal az első magyar komolyzenei koncert-DVD is volt, hiszen korábban CD-n jelentették meg a zenéket.

Egykori sportolóként szeretek mindig az élen járni. Magyarországon – tudomásom szerint – ezt megelőzően még nem jelent meg hazai koncertlemez DVD-n. műfaja. Ezzel a koronggal új rajongókat szeretnék toborozni a komolyzenének; olyanok számára is elérhetővé kívánom tenni a mai zene előképét jelentő klasszikus muzsika által nyújtott élményt, akiknek nincs módjuk eljutni az Operaházba." – nyilatkozta az akkor 34 éves operaénekesnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában