Izgalmas technológiák

2024.01.27. 15:58

„A nagymama a legjobb bio 3D nyomtató” – nyílt napot tartott az Alba Innovár

Robotprogramozással, kreatív 3D nyomtatással és ügyességet, tudást igénylő szabadulószobai feladvánnyal várta a tíz év feletti érdeklődőket szombati nyílt napján az Alba Innovár digitális élményközpont.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A 2017 nyarán megnyílt élményközpont célja, hogy az iskolások testközelből, robotokkal, informatikai- és okoseszközökkel ismerhessék meg a digitalizáció világát. Az Alba Innovár missziója, hogy bevezetést nyújtson a robotika világába, megtanítsa az ide látogató gyerekeket az algoritmikus gondolkodásra és fejlessze azon készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek a jövő munkaerőpiacán.

A „Díjmentes nyílt napok” program támogatásával szombaton ismét ingyenes nyílt napra várta az élményszerű tanulás és a digitális világ iránt érdeklődőket az intézmény. A 3D-s tervezés és nyomtatás világába kalauzolta az érdeklődőket Gyimesi Csaba, az Alba Innovár vezető oktatója. A diákok közül többen már korábban megismerkedtek a technológiával, így néhányan némi alaptudással és tapasztalattal már rendelkeztek.

Mint elhangzott, a technológia alapja egyáltalán nem új keletű, már az 1980-as években is létezett 3D nyomtatás, ám akkoriban még drága és lassú volt, ezért nem igazán terjedt el. A technológia nagyjából 25-30 különféle eljárást tartalmaz, Fehérváron a Videoton és az Arconic gyáraiban is használják a 3D nyomtatás adta lehetőségeket.

– A nagymama a legjobb bio 3D nyomtató, ugyanis: mit csinál a nagymama, amikor születésnapi buli lesz? – tette fel a kérdést Gyimesi Csaba. – 3D nyomtat a tortára. Miből? Tejszínhabból! A tejszínhabot kikeveri, belerakja egy zacsiba, kivágja a sarkát, és onnan kinyomja, feliratot készít. Ha kemény a tejszínhab, akkor még alakzatot is tud csinálni. A 3D nyomtató úgy működik, hogy a csévetesten lévő filament – műanyagszál – belemegy a fejbe, felmelegíti 215 fokra a műanyagot, ami ekkor folyékonnyá válik. A fej fúvókájából egyharmad milliméter vastag hurkák jönnek ki. Ezeket egymás mellé rakja a gép, összeolvadnak, és egy kemény alakzat jön létre.

A foglalkozás további részében az érdeklődő gyerekek egy online tervezőprogram segítségével elkészíthették saját logójukat, bilétájukat, melyet nyomtatás után haza is vihettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában