Bagolylesen – „A baglyok nem azok, amiknek látszanak”

2024.01.28. 16:11

A városi könyvtár mellett számlálták a baglyokat Sárbogárdon

Szép számban gyülekeztek az érdeklődők az erdeifülesbagoly-lesre Sárbogárd központjában szombaton kora este – számolt be az eseményről lapunknak Hargitai-Kiss Virág (Hírház nyomda)

V. Varga József

Bagolylesen Sárbogárdon

Fotó: Hargitai-Kiss Virág

Lendvai Gábor biológus, ökológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér vármegyei elnöke számos érdekességet osztott meg a jelenlévőkkel a hazánkban élő és megtalálható baglyokról, köztük az erdei fülesbaglyokról.

Az erdei fülesbaglyok nappal a művelődési központ mögötti tuják lombjai közt megbújva pihenik ki éjszakai fáradalmaikat, onnan repülnek ki vadászni esténként. Ennek lehettek most tanúi fiatalok, idősebbek, gyermekes családok. A fejek felett több mint húsz bagoly suhant el egyszerre az alkonyatban zsákmányra lelni.

Amint Lendvai Gábortól megtudtuk: az erdei fülesbagoly Közép-Európa egyik leggyakoribb bagolyfaja. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, inkább kis erdőfoltokban, folyóártereken, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. A közepes nagyságú baglyok testhossza 35–40 centiméter, szárnyfesztávolsága 90–100 centiméter, testtömege 220–435 gramm közötti. Jól látható tollfülekkel és nagy, narancsvörös szemekkel rendelkezik. A hím, a tojó és a fiatalok hasonló színezetűek.

Erdei fülesbagoly
Fotó: Madártani egyesület

Ragadozó madár, rágcsálókkal táplálkozik, kedvence a mezei pocok. Szigorúan védett madár. Az erdei fülesbagoly világállományának 28 százaléka él Európában. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6 500–12 000 pár közé becsülhető. Az Év madara program internetes lakossági szavazásán a 2020-as év madarának választották.

Emberkövető, lakott területeket, városokat is kedvelő madárként a lakosság az erdei fülesbagollyal találkozhat leggyakrabban. A madárbarátok többféleképpen is segíthetik a faj védelmét: költésük segítésével; bagolyetető egérvárak létesítésével; a telelő erdeifülesbagoly-csapatok és a fészkelő erdei fülesbaglyok országos felmérésében való részvétellel; az áramütött madarak bejelentésével – tette hozzá Lendvai Gábor.

És végezetül essék szó egy legendáról, egy titkos történetről is!

„A baglyok nem azok, amiknek látszanak” – az ikonikus mondat valószínűleg valamennyi Twin Peaks-rajongónak beleégett a tudatába. „Kényszerítő szerepük van: ők emlékeztetnek rá, hogy nézzünk bele a sötétbe!” – állítja David Lynch és Mark Frost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában