Még a nap is lemosolygott a falura

2024.01.01. 19:00

Nagykanállal merték a szerencsehozó lencsét a Fejér vármegyei településen

Sárkeszi faluja, az év utolsó napjaiban, egy különleges meghívót rejtett minden portára.

Hajdú Marianna

A ragyogó napsütés remélhetőleg az újévről is árulkodott, miközben fogytak a lencseadagok Sárkeszin

Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

A kis település vezetése, a faluközpontban lévő "Kiskultúr" előtti térre hívta lakóit, hogy közösen, szerencsehozó lencsével köszönthessék az újévet. 
A kedves kezdeményezés, amely már a reggeli órákban elkezdődött, nem volt kis kihívás: a szilveszteri mulatozás után, hajnalban kellett nekilátni a 9 kilogramm – előző nap már beáztatott – lencse elkészítésének.

Sárkeszin kilenc kilogramm lencséből körülbelül 150 adag leves készült az újév délelőttjén 
Forrás:  Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

Kőhegyi László polgármester, felesége Gitta, és Zimánné Flikton Hilda, a Nyugdíjas Egyesület vezetőségi tagjai összefogva készítették el a szerencsehozó ételt. Bár az előző esti mulatozás fáradalmait nem sikerült kipihenniük, a hajnali felhőszakadás is okozott némi aggodalmat a szervezőknek. 

Kőhegyi László polgármester és Zimánné Flikton Hilda, a Nyugdíjas Egyesület vezetőségi tagjai éppen forró teával kínálják az újonnan érkezőket
Forrás:  Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

Már a sátorállításon gondolkodtak, amikor az ég mégis megkegyelmezett nekik, és az esőfelhőket messzire űzve, napfényben várhatták becses vendégeiket. 
Délre az ízletes fogás elkészült, és az első vendégek meg is érkeztek, hogy biztosítsák az új év szerencséjét maguknak és szeretteiknek. A kóstolók szerint az ízekkel való találkozás már maga volt a szerencse, és nem kívánhattak volna finomabb falatokat, mint amit a gondos kezek készítettek számukra. A lencseleves mellé gazdagon ízesített forró teát és pogácsát is kínáltak a vendéglátók, melegítve a testet és lelket egyaránt.

Korán megérkeztek az újév első lencsekostolói, és nem is csalódtak. Már a finom ízekkel is gazdagabbak lettek
Forrás:  Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap
Mosolygott a nap és mosolygott az is,  - némi szaftos bajuszkával - aki eljött a "Kiskultúr" előtti térre "egy tál  szerencsére"
Forrás:  Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában