A négy gengszter, Lusta Dick és az egész világ siratja a zenei zsenit

2024.02.13. 12:03

Meghalt Deák Tamás, a "Macskafogó" zeneszerzője

Nincs ember az országban, talán a világ számos országában sem, aki ne látta volna a "Macskafogót" legalább egyszer. Egy film, amely generációkat kápráztatott el nem csak történetével, hanem feledhetetlen zenéivel is.

Hajdú Marianna

Fotó: Illusztráció/pexels.com

A fehérvári születésű zeneszerző, karmester, trombitás és zenetanár élete a zene szolgálatában telt. Hétfőn, életének 96. évében hagyott itt bennünket, de a zenéje örökké velünk marad. A Macskafogó mellett olyan örökbecsű animációs filmek és sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Mézga család és a Kérem a következőt!, amelyek a magyar kultúra meghatározó darabjai. Ezek a dallamok, amelyek még évtizedekkel később is könnyedén fülbemásznak, mind a zenei zsenialitásának köszönhetőek.

Deák Tamás zenei pályafutása Pécstől indult, autodidakta módon sajátította el a trombitálás művészetét, majd a főváros szívében, a Duna szálló és a margitszigeti Nagyszálló zenekarában folytatta. A Magyar Rádió munkatársaként és a Deák Big Band alapítójaként számos dzsesszkompozíció és szimfonikus könnyűzenei darab fűződik a nevéhez.

A zenei világban elért sikerei mellett, Deák Tamás a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszékén is oktatott, átadva tudását a következő generációknak. Könnyűzenei alkotói életműdíjjal is elismerték hozzájárulását a magyar zenei élet gazdagításához.

Deák Tamás emléke és zenéi tovább élnek a filmekben, amelyeket oly sokan szeretnek. Egy zenei legenda, aki nem csak a hangszereivel, de szívünkkel is beszélt hozzánk. 

Nyugodjék békében!


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában