Múltidéző

2024.02.14. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Borsányi Bea

Bővül a szakmunkásképző Móron

1974. februárjában már álltak az új háromszintes iskolaépület falai a móri szakmunkásképző intézet (ma Székesfehérvári SZC Perczel Mór Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) udvarán. A február 14-én megjelent Hírlap cikkének tanúsága szerint a bővítéssel régi vágya teljesült az iskolában tanítóknak. Az új épületben öt tantermet és egy előadótermet terveztek kialakítani, melyek mindegyikéhez közvetlenül kapcsolódó szertár is tartozott. A bővítéssel nemcsak a zsúfoltság csökkent az iskolában, de lehetőség nyílt egy akkoriban korszerű oktatási forma, a kabinetoktatás bevezetésére is.

 

Ki mit gyűjt?

Érdekes kiállítást rendeztek a Székesfehérvári Béke téri (ma Széna téri) Általános Iskola folyosóin 1984 februárjában, ahová az alsó tagozatosok vitték magukkal azokat a „kincseket”, amiket otthon gyűjtöttek. A Hírlapban megjelent cikk szerint az egynapos kiállítás: „Híven kifejezte, mi jelent értéket ma a városban nevelkedő gyerekeknek, mit találnak érdemesnek keresgélésre, rakosgatásra, őrzésre és cserélésre.” Mik voltak a legnépszerűbbek akkoriban? Bélyeg, képeslap, szalvéta, színész- és autóképek, rágógumipapírok, színes matricák, kártyanaptárak, sörös és üdítőitalos dobozok. 

 

Nincsenek Fehérváron életveszélyes házak!

Miután a fővárosban leszakadt egy régi belvárosi ház függőfolyosója, 1994-ben Fehérváron is felülvizsgálták az összes ilyen építményt és majd mindegyiket megerősítették vagy legalábbis aládúcolták. A házakat nem fenyegeti az összeomlás veszélye - jelentették ki akkor a Széphő Rt-nél hozzátéve, vannak felújításra szoruló épületek, pl. az Országzászló tér 1., a Fő utca 13. vagy a Rózsa utca 1. szám alattiak. Lakhatatlannak minősült viszont kicsivel korábban a Budai út 1. alatt álló ház, ahonnan a lakókat ki is költöztették, műemlékjellege miatt azonban bontási engedélyt a hatóság nem adott az épületre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában