TáncTerápia 65+

2024.02.28. 18:01

Táncra perdítette a Székesfehérvári Balett Színház a nyugdíjasokat (galéria)

A Székesfehérvári Balett Színház kezdeményezése, a TáncTerápia 65+, valódi forradalmat jelent az idős korosztály számára. A testet és lelket megmozgató sorozatuknak immár a harmadik alkalmát tartották fehérvári nyugdíjasok részére.

Hajdú Marianna

Székesfehérvári Balett Színház TáncTerápia 65+ programján részvevők nem csak a testüket, de a lelküket is megmozgatták

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Székesfehérvári Balett Színház TáncTerápia 65+ programja olyan egyedülálló kezdeményezés, melynek célja, hogy a tánc és a mozgás erejével javítsa az idősek életminőségét. A program, amely már a harmadik alkalommal hívta mozogni az időseket, az Öreghegyi Közösségi Házban várta szerdán az Öreghegyi Nyugdíjas Klub tagjait, amelyhez Östör Annamária, Székesfehérvár MJV Egészségügyi- és Sporttanácsnoka is csatlakozott néhány mozdulat erejéig.

Az élet, mint mozgás, és a mozgás, mint élet fenntartásának filozófiája képezi a TáncTerápia 65+ program alapját 

– tudtuk meg Egerházi Attilától, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatójától. Mint mondta, a tánc nem korfüggő: mindenki számára elérhető és gyakorolható, függetlenül attól, hogy hány éves. Ez a program különösen azért jelentős, mert a tánc nem csupán a test, hanem a lélek gyógyítására is kiváló. A zenével való találkozás, a zenére való mozgás önmagában véve terápiás hatású, amely különösen jól képes javítani az idősek fizikai és mentális állapotát egyaránt.

Ám a TáncTerápia 65+ résztvevői nem csupán táncórákon vesznek részt. 

A program egy komplex, testet-lelket egyaránt gyógyító tevékenység, amely a mozgás rendszeres gyakorlását hirdeti. Az igazgató által javasolt napi gyakorlatok, bár egyszerűnek tűnhetnek, rendkívül hasznosak. Mindössze 10-15 percet igényelnek a napi 24 órából, de mint hangsúlyozta, hatalmas befektetést jelentenek az egészség megőrzése és a jó közérzet érdekében.

A program során a nyugdíjasok nem csupán a balettszínház előadásaiban látott gyakorlatokat sajátítják el. A cél inkább az, hogy a résztvevők megismerjék a mozgás örömét, és beépítsék azt mindennapi életükbe. A 45-50 perces “balett-szeánszok” alatt a teljes testet átmozgatják, a bemelegítő gyakorlatokkal kezdve egészen a táncetűdökig. Az táncterápia során a résztvevők olyan klasszikus magyar előadók dalaira táncoltak, mint Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, és Szécsi Pál, amelyek nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is megmozgatták őket. 

A TáncTerápia 65+ folytatódik tovább és segít az időseknek, hogy aktívan részt tudjanak venni a saját életminőségük javításában. 

A Székesfehérvári Balett Színház kezdeményezésének fő célja, hogy bebizonyítsák, a táncnak nincs korhatára, és hogy a mozgás – akár a tánc formájában is – elengedhetetlen része az egészséges és boldog életnek, legyünk akárhány évesek is! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában