Tanulmányi út

2024.03.27. 18:00

Erdélyben és a Székelyföldön jártak a fehérvári diákok

Hetedikesekre várt barangolás: Erdélyt és Székelyföldet járhatták be még húsvét előtt.

Feol.hu

Fotó: Az iskola

A Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjai közül negyvenhárman felejthetetlen utazáson vehettek részt Erdélyben. – A csodálatos természeti adottságok mellett nagyon fontos volt megélni a történelem emlékeit. Ez nemcsak egy buszos túra volt számunkra, hanem „iskola másként”, hiszen beleláthattunk az erdélyi magyarság kultúrájába, hagyományaiba, interaktív módon ismételtük át, amit a tankönyvekből tanultunk – kezdte az élménybeszámolót Makainé Vida Bernadett, igazgató. 

– A tanulmányi utat több felkészítő tanóra előzte meg. Ezeken az órákon előre kiadott, az utazással kapcsolatos történelmi, irodalmi és földrajzi témaköröket dolgoztak fel és prezentáltak a tanulók. A bemutatók során szó esett a célországban élő magyarság létszámáról, az ottani települések magyarságának történelméről és jelenéről, etnikai összetételéről. Megismerkedtünk a Barangoló Digitális Tartalomtárral is. Még utazás előtt elmentünk Budapestre, a Magyarság Házába, ahol rendhagyó tanóra keretében hallgattunk előadást, többféle témában – középpontban a régi magyar hangszerekkel. 

Fotó: Az iskola

Az utazás során Nagyvárad, Kalotaszentkirály, Csucsa, Torockó, Kolozsvár, Marosvásárhely, Farkaslaka, Székelyudvarhely, Parajd, Szováta, Gyergyószárhegy, Csíkszereda, Csíksomlyó, Szejkefürdő, Fehéregyháza, Segesvár, Csernakeresztúr, Déva, Arad – településeken is jártunk. Maroszentimre, falu Romániában, Fehér megyében. Gyulafehérvártól mindössze 8 km-re, a 13. században épült református templom történelmét ámulva hallgattuk a lelkész úrtól, aki örömmel mesélt nekünk, felelevenítve az ő Székesfehérvári kötődéseit is

– fogalmazott az intézményvezető.

Farkaslaka napközi otthonának (mely az iskolához tartozik) meglátogatása során együtt játszottak a helyi gyerekekkel. Tamási Áron sírjánál koszorú elhelyezésével az író nagysága előtt tisztelegtek. 

– Az egyhetes utazás végén, sok-sok élménnyel gazdagodva, fáradtan, de nagyon lelkesen érkeztünk haza, és jutott eszünkbe Tamási Áron tanítása: „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne…. s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.” – zárta Makainé Vida Bernadett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában