Batthyány Imre gróf tősgyökeres szabadbattyáni volt

2024.03.25. 11:30

Horgolt csipkék és történelmi előadás

Kiemelt kulturális alkalmon vehettek részt az érdeklődők Szabadbattyánban, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárban. Olyan helyi és helyi kötődésű alkotót, előadót mutattunk be, akik nagyban hozzájárulnak a hagyományok elmélyítéséhez, a szellemi értékek továbbadásához.

Németújvári gróf Batthyány Imre szabadbattyáni sírhelye

Fotó: Váczi-Tóth Bernadett

Az egyik főszereplő Sándorné Peresztegi Anna volt, aki szabadidejében gyönyörűen horgol, és a munkáit most mutattuk be először szélesebb körben. A másik főszereplő pedig Kamocsa Eszter, aki Batthyány Imre grófról tartott mélyreható előadást.

Kamocsa Eszter felmenői anyai ágon tősgyökeres szabadbattyániak. Eszter 2015-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem német-történelem szakán, jelenleg Móron él, és a csókakői általános iskolában tanít.

Kamocsa Eszter gróf Batthyány Imre életéről és tevékenységéről tartott előadást
Fotó: A művelődési ház

Eszter jóvoltából rengeteg új információhoz jutott a hallgatóság gróf Batthyány Imréről, Zala vármegye főispánjáról. Imre gróf az ősrégi és tekintélyes főnemesi németújvári Batthyány család sarja, nemkülönben tősgyökeres szabadbattyáni.

Büszke lehet településünk, mert olyan emberek erősítik közösségünket, mint Anna és Eszter.

Sándorné Peresztegi Anna gyönyörűen horgol
Fotó: A művelődési ház

VALÓDI BELSŐ TITKOS TANÁCSOS 

Németújvári gróf Batthyány Imre (Szabadbattyán, 1791. január 23. – Szabadbattyán, 1874. szeptember 16.) Zala vármegye főispánja. A gimnáziumot Székesfehérváron végezte, s a költészeti osztályt Virág Benedektől tanulta 1797-ben; a bölcseletet és jogot (1797–1800) a pesti egyetemen hallgatta. Az ügyvédi vizsgát letéve a hétszemélyes tábla bírája, később Zala vármegye főispánja lett. Mint királyi főlovászmester két koronázáson teljesítette tisztét, V. Ferdinánd királyén (1830-ban) és I. Ferenc Józsefén (1867-ban). Az Aranygyapjas rend lovagja, a Szent István rend középkeresztese, valódi belső titkos tanácsos volt.

Szabadbattyánban két fontos, ma is álló épület kötődik a nevéhez: a római katolikus templom, melyet 1865-ben a gróf kezdeményezésére bővítettek és építettek át. Az építtető tiszteletére új védőszentje Szent Imre herceg lett. A herceget ábrázoló főoltárképen Imre gróf arcvonásai fedezhetők fel. A bejárat fölött a család címere látható. A katolikus temető kápolnája 1866-ban létesült, ugyancsak gróf Batthyány Imre megrendelésére. A magas kort megélt családfő 93 esztendős korában, 1874. szeptember 16-án hunyt el. A kápolna alatt kialakított grófi kriptában helyezték örök nyugalomra.

Szerző: Márkusné Motkó Anett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában