A legügyesebbek egy rakott krumplira valót is gyűjthetnek

2024.03.20. 21:00

Újraélednek a húsvéti hagyományok: locsolkodás piros tojásért

Lepsényben idén egy különleges kezdeményezéssel készülnek a húsvéti ünnepekre. A cél, hogy visszahozzák a régi, jó húsvéti szokásokat, különös tekintettel a locsolkodás hagyományára.

Hajdú Marianna

Forrás: Pixabay

A Pallas Egyesület kezdeményezésére a falu lakói úgy döntöttek, hogy újraélesztik ezt a szép szokást. A szervezők egy különleges módot választottak az esemény népszerűsítésére: 

Azok a lányos házak, amelyek szeretnék, ha húsvét hétfőn a locsolók keresnék fel őket, felkerülnek egy online térképre. 

Ezáltal a locsolkodni vágyó fiúk és férfiak könnyedén tájékozódhatnak, mely házaknál várják őket szívesen. 

A jelentkezés egyszerű: a lányos házak részéről csupán egy privát üzenetet kell küldeniük a Pallas Egyesület oldalára. A hagyományok tiszteletben tartása mellett néhány szabályjal azért nem árt tisztában lenni, amihez a szervezők érthető okokból ragaszkodnak: 

A fiúknak kötelező egy locsolóverset mondaniuk, és a locsolni csak és kizárólag kölnivel vagy szódavízzel szabad az előírt időszakban, azaz reggel 8-tól délig. A lányok részéről tilos locsolópénzt adni. A hagyományokhoz híven a kedves gesztusért cserébe piros tojás vagy csokitojás jár. 

Az érkező vendégeket üdítővel és süteménnyel kínálhatják, de alkoholt semmilyen formában nem szolgálhatnak fel.

Szóval a feladat fel van adva fiúknak és lányoknak egyaránt: lehet magolni a locsolóverseket és pingálni a tojásokat. Végezze mindenki a maga dolgát! És ne feledjétek fiúk: a szorgalmas locsolkodók akár egy egész rakott krumplihoz elegendő tojást is beszerezhetnek ezen a délelőttön!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában