Piros-fehér-zöld, ez a magyar föld

2024.03.15. 15:30

Minden szív egyszerre dobbant Martonvásáron! (videó, galéria!)

A mai ünnep talán az, amelyik a felnőttek és a gyermekek szívéhez legközelebb áll az ünnepek sorában, mert a magyarságunkhoz, a lelkünkhöz, a szabadság gondolata oly közeli. 176. éve történt Magyarország újkori történetének az a meghatározó eseménye, amely a nemzeti identitás egyik alapkövévé vált – jelentette ki Bocsi Andrea, a MartonKult igazgatója az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett martonvásári megemlékezésen.

Kecskés Zoltán

Színvonalas műsort adtak a Beethoven Általános Iskola tanulói, megjelenítve a szabadságharc eseményeit és hőseit.

Fotó: Kozma Milos Noel

Az igazgató asszony hangsúlyozta: Azokra a hazafiakra emlékezünk ma, akik számára magyarságuk, az önrendelkezés, a nemzet egysége olyan értéket képviselt, amelyért életüket is hajlandóak voltak feláldozni, és amelynek köszönhetően mi a magyar hagyományainkat és kultúránkat megőrizve, magyar anyanyelven beszélve, gyönyörű lobogónk alatt, önálló nemzetként élhetünk ma is a Kárpát-medencében és azon túl.

Koszorúzással és ünnepi műsorral  emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire Martonvásáron.
Fotó: Kozma Milos Noel

Martonvásáron a nemzeti ünnepen, megtelt az Emlékezés tere érdeklődőkkel, ahol a huszárok közreműködésével felvonták a magyar lobogót, elhelyezték a megemlékezés virágait, majd a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban folytatódott a rendezvény, melynek keretében Horváth Bálint alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket és osztotta meg velük gondolatait.  – 1848 hivatalossá tette nemzeti színeinket is: a piros szín az erő, a fehér szín a hűség, a zöld szín a remény jelképe. A mai napig talán mindannyiunk számára ez a három szín jelképezi leginkább a magyarságot az anyaországban és szerte a világban. Erőre szükségünk van a szabadsághoz, hűségre, az egyetértéshez és reményre a békéhez – emelte ki az alpolgármester. 

Megtelt a BBK Központ színházterme.
Fotó: Kozma Milos Noel

Megtelt a BBK Központ színházterme és a jelenlévők figyelemmel követték, ahogy a helyi fiatalok, a Beethoven Általános Iskola tanulói forradalmi hangulatot varázsoltak a színpadra, megjelenítve a szabadságharc eseményeit és hőseit.

Az ünnepi műsort követően megemlékeztek és méltatták továbbá mindazokat, akik a napokban állami elismerést vehettek át, ezzel is öregbítve Martonvásár hírnevét. Szabó Tibor polgármester a külhoni magyarságért, valamint Martonvásár fejlesztése érdekében végzett elhivatott településvezetői tevékenysége elismeréseképpen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Veisz Ottó, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének volt igazgatója a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült, addig Farkas Erzsébet, Martonvásár város volt önkormányzati képviselője, a Fejér Vármegyei Önkormányzat Közgyűlés volt tagja pedig Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át.

Az ünnepség keretében Sütő Petre Rozália, elismert festő és grafikus életműkiállítását is megnyitották.
Fotó: Kozma Milos Noel

Az ünnepség Sütő Petre Rozália életműkiállításának megnyitójával zárult. Az elismert festő, grafikus 8 éven keresztül volt Martonvásáron a helyi Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Ő indította el a képzőművészeti szakot az intézményben. Ezt követően SPR Művészeti Csoport néven szakkört indított, melynek tagjai számos országos és nemzetközi ifjúsági és gyermekrajz-pályázaton értek el kiemelkedő eredményeket. Alkotói pályafutását és művészetpedagógiai munkásságát számos szakmai díjjal jutalmazták. Tárlata egészen április 5-ig lesz látható a a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában