Sohasem enyhül

2024.03.28. 14:00

Tízmillió Covid-árva fájdalma

Négy évvel ezelőtt, 2020. március 28-án rendelték el Magyarországon az első kijárási korlátozást, amelyet aztán számos járványügyi intézkedés követett. A pandémia alapjaiban változtatta meg az életünket, ám a legtöbbünk számára a járvány már a múlté. Vannak azonban olyan családok, ahol ez az időszak kitörölhetetlen nyomot hagyott.

Suplicz Zsolt

A Regőczy Alapítvány által támogatott család: Czomponé Bernadett gyermekeivel és Herczegh Anitával az alapítvány kuratóriumi tagjával

Fotó: Regőczy Alapítvány

Mielőtt felvitték az intenzív osztályra, a feleségem megígértette velem, hogy vigyázni fogok a gyerekekre. Akkor nem értettem, miért ilyen fontos ez neki, de ma már tudom: Adrienn pontosan tudta, hogy ha ígéretet teszek, akkor azt be is tartom. Sokáig egyedül a fogadalmam miatt maradtam életben” – mondja Tamás, aki 2021 áprilisában veszítette el akkor 38 éves feleségét. 

Tamás felesége a várandóssága 21. hetében járt, amikor a koronavírus-fertőzés okozta nehézlégzés miatt kórházba került. Adriennt már az intenzív osztályon ápolták, és a keringését is támogatni kellett, amikor kiderült: kisbabáját a vártnál jóval korábban, sürgősségi császármetszéssel kell megszülnie. Kislánya 2021 március végén 770 grammal jött a világra, Adrienn pedig alig néhány nappal élte túl gyermeke születését.  

Tamásnak szinte ocsúdnia sem volt ideje a gyászból: az akkor még inkubátorban fekvő koraszülött kisbabájáról, valamint két és fél éves kisfiáról egyaránt gondoskodnia kellett - ez a tragikus eset csak egy a sok közül, melyet a Regőczi István Alapítvány osztott meg. 

A koronavírus-járvány miatt világszerte csaknem 7 millió ember hunyt el, és 10 millió gyermek maradt árván. Magyarországon pedig mintegy 48 ezer ember halt meg a Covid következtében, és több mint 1600 kiskorú veszítette el édesanyját vagy édesapját. Bár a betegség többségében idős és beteg emberekre jelentett komoly veszélyt, a járványnak nem egyszer fiatal, életerős nők és férfiak is áldozatul estek. 

A 2021-ben létrehozott Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért célja, hogy gondoskodást nyújtson azoknak a gyermekeknek, akik a koronavírus-világjárványban veszítették el egyik vagy mindkét szülőjüket. Az alapítvány olyan támogatást kíván nyújtani, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg a gyermek nagykorú lesz, vagy befejezi a tanulmányait, munkába áll és képes saját magáról gondoskodni. 2023-ban az alapítvány már több mint 1300 magyarországi Covid-árvát (kiskorú gyermeket és nappali tagozatos felsőfokú tanulmányait végző fiatalt) támogatott. Az anyagi juttatás mellett a szervezet igyekszik olyan élményprogramokkal is szebbé varázsolni a gyermekek mindennapjait, mint a koncert és színház látogatások, kirándulások, táborok.

Az alapítvány hitvallása szerint: a legelesettebbekről való gondoskodás közös felelősségünk, közös feladatunk! Ezért céljaik hosszú távú fenntartása érdekében minden felajánlás hatalmas segítség, mely lehetőséget nyújt számukra, hogy reményt és örömet csempésszenek a megtört családok mindennapjaiba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában