Egy régi lakatos műhelyt varázsoltak újjá

2024.04.20. 16:29

Alkotóházat avatott Kápolnásnyéken a Népfőiskola (galéria)

Egy régi lakatos műhelyt varázsolt újjá a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, s hozta létre Alkotóházát Kápolnásnyéken. Különleges művészeti bázis jött létre.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Három alkotóműhellyel, nagy terekkel és professzionális felszerelésekkel hozta létre legújabb bázisát a Kárpát-medencei művészeti Népfőiskola. Avatására április 20-án, szombaton került sor, a Halász-kastély és a Halász Gedeon Eseményközpont mögötti területen. Az ünneplőket Rodics Eszter, a Népfőiskola elnökasszonya köszöntötte, őt követte L. Simon László, aki így szólt a közönséghez:

- Az, hogy a mi a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolánk integrálódni tudott abba az intézményhálózatba, melyet Lezsák Sándor álmodott meg és hozott létre, számunkra garancia arra, hogy minőségi munkát végzünk – szögezte le a József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola védnöki testületének tagja az Alkotóház avatásán. Hozzátette: - A  Népfőiskola mostanra több különböző helyszínen rendelkezik bázissal és tud velencei-tavi programokat kínálni: a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, a Halász Gedeon Eseményközpontban, továbbá a Vörösmarty Emlékháznál és annak környezetében is. A közeljövőben pedig elkészül a velencei Meszleny-kastély, amelynek a Halász-kastélyhoz hasonló kulturális központ szerepet szán a Népfőiskola, illetve kész tervek vannak a Halász Gedeon Eseményközpont mellett megvalósítandó művésztelepre is.

 

Mint elhangzott, a kápolnásnyéki Alkotóházban a művészek, akár alkalomszerűen, akár egy művésztelep keretében is birtokba vehetik mostantól a tereket. Az épületben többek között megtalálható Magyarország legprofesszionálisabb kisgrafika műhelye, továbbá profi kemencék is helyet kaptak. Az Alkotóház műhelyeit Giczy Kristóf grafikusművész, Pető Hunor szobrászművész és Elekes Gyula tűzzománc művész vezeti. L. Simon László mindenki munkáját megköszönte, külön kiemelve többek között Varga Csaba projektmenedzsert, valamint Hegyi Józsefet, az Alkotóház és a többi környékbeli épület felújításának kivitelezőjét.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola elnöke, a Kárpát-medencei Népfőiskola Hálózat vezetője megköszönte L. Simon Lászlónak, hogy mindig mert nagyon álmodni s azok megvalósításáért küzdeni, munkatársaival együtt.

- Ez egy hatalmas közösség, melynek tagjai megélték, ahogy az újabb s újabb lépések hogyan valósultak meg a magyar kultúra érdekében. Ez az Alkotóház s az azt körülvevő népfőiskolai intézményrendszer valójában egy szentély, ahol olyan megújulás folyamatának tanúi is lehetünk, melyben a mai, „nomád” művészek megtalálhatják a helyüket – fogalmazott Lezsák Sándor, aki utolsó szavait ismét L. Simon Lászlóhoz intézte: - Szabad tehát álmodozni! Hiszen ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül viszont semmi nem lehet tartós!

Az Alkotóházat s ezzel a Népfőiskola munkáját Szuromi Szabolcs Anzelm Széchenyi-díjas premontrei kanonok, teológus és egyetemi tanár áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában