Konferencia

2024.04.25. 14:00

Fehérváron tartja ünnepi konferenciáját a Magyar Gyermekneurológiai Társaság (galéria)

Éppen ötven éve, 1974-ben alakult meg a Magyar Gyermekneurolóiai Társaság elődje, a Magyar Gyermekneurológiai, Idegsebészeti, Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Szekció. Ez adja a csütörtökön kezdődött két és fél napos szakmai konferencia ünnepi apropóját, melyre az ország minden tájáról várták a szakembereket.

Borsányi Bea

A Szénásy Emlékérmet Hollódy Katalintól (b) Siegler Zsuzsa vehette át

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mintegy kétszázan jelezték részvételüket a szakmai tanácskozáson, amelyre 2012 után második alkalommal került sor Székesfehérváron. Az 1974-ben alakult szekció a tudomány fejlődésével éppen abban az évben vált szét és lett a gyermekneurológia és gyermekpszichiátria önálló szakág. Azóta a konferenciáit is önállóan szervezi a Magyar Gyermekneurolóiai Társaság, melynek elnöke, Hollódy Katalin, a PTE tanszékvezető egyetemi tanára a megnyitón kiemelte, az elmúlt 50 évben mind a diagnosztikai módszerekben, mind a gyermekek számára nyújtható terápiás lehetőségekben nagy és pozitív változások következtek be. – A diagnosztikában az újfajta képalkotó vizsgálatokat, elsősorban a mágnesesrezonancia (MRI), a molekuláris genetikai és a videó-EEG vizsgálatokat emelném ki, mint a legmeghatározóbbakat. De sok változás történt a kezelések terén is, ma már jóval több módszer és terápia áll a rendelkezésünkre. Az egyik legnagyobb előrelépés talán az SMA-val született gyermekek kezelési lehetősége. Itt említeném meg, hogy tavaly óta erre a betegségre is szűrjük az újszülötteket, aminek köszönhetően több mint tíz ilyen babát találtunk. Az ő kezelésük már megkezdődött, így tünetmentesen élhetnek majd – mondta el az elnök, aki hozzátette, mindig jó, ha sikerül egy-egy kihívást megoldani, de rengeteg feladat áll még a gyermekneurológusok előtt is, hiszen mintegy 7 ezerre tehető azon ritka betegségek száma, amelyek nagyon sok embert érintenek világszerte. Van tehát miről beszélni a szakembereknek a – szám szerint 48. - konferencián is. 

Az idei év szlogenje az Elődök útján járni, ami a társaság fennállásának elmúlt 50 évére is utal. Ennek jegyében lesz olyan beszélgetés is, amelyen a korábbi évtizedek jeles szakorvosai, a társaság tagjai mesélnek. A konferencia megnyitóján adják át minden évben a Szénásy Emlékérmet is, amelyet a társaság olyan tagjának ítélnek oda, aki munkája során sokat tett a gyermekek gyógyulásáért. Az elismerést csütörtök délelőtt a Bethesda Gyermekkórház főorvosa, Siegler Zsuzsa vehette át.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában