M-ART

2024.04.24. 17:00

Régi és ritka mesterségek Dinnyésen

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) kétnapos rendezvényt szervez ezen a hétvégén a régi és ritka mesterségek jegyében.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH Archív

Április 27-én, szombaton 10 órakor kezdődik az M-ART Régi-ritka mesterségek V. Országos Találkozójának konferenciája a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban, ahol szakmai előadások várhatók: többek között Sándor Ildikó beszél a színekről a népművészetben, Kovács Levente arról, mit jelent a pityke napjainkban, Köpf Jenő a faesztergálásról, Vidák István pedig a kalott melegcipőről,  a tutyiról, valamint a pacskerról mesél. De szó lesz az előadásokon a győri kékfestés hagyományairól is. Ugyanezen a napon 17 órakor lesz a XV. Vándorlegény Ifjúsági Népművészet Pályázat régiós kiállításának megnyitó eseménye is.

Szombaton és vasárnap mesterségbemutatóval is készülnek a szervezők: a látogatók megismerhetik a faesztergályos, a bútorfestő, a könyvkötő, a Kékfestő, a halászháló-kötő, továbbá a kosárfonó, a csipkeverő, a csuhéműves, a szövő, a kovács, a hangszerkészítő és a fazekas munkáját. Továbbá mindkét napon lesz kackiás verklis, hangszersimogató és tárgysimogató is. Április 28-án, vasárnap 16 órakor Lakatos Mónika és Rostás Mihály duójának előadásával zárul a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában