Vendégváró, vendégmarasztaló teret varázsoltak a Zöld Város programban

2024.04.19. 13:00

Településfejlesztési Díjat kapott Enying

Városi infrastruktúrafejlesztés kategóriában Településfejlesztési Díjban részesült az enyingi Zöld Város program. A gödöllői Grassalkovich-kastélyban megtartott díjátadó ünnepségen az elismerést Sándor Tamás, a Településfejlesztési Szövetség (TESZ) elnökségi tagja adta át Viplak Tibor polgármesternek és Diószegi Anna műszaki osztályvezetőnek.

V. Varga József

Településfejlesztési Díjat kapott Enying – a díjjal és az oklevéllel Földesi Dorina jegyző (b), Viplak Tibor polgármester, Diószegi Anna műszaki osztályvezető és Molnár Gábor önkormányzati képviselő

Fotó: TESZ

Amint a laudációban elhangzott:

– A Balaton tőszomszédságában található Enying a „magyar tengerre” érkezőknek egyfajta kaputelepülés, ahol az utazók áthaladhatnak. Ezt a szerepkört erősítette, amikor áthelyezték a 64-es főutat, több történeti épületet lebontva, és egy hatalmas, funkció nélküli főteret hagyva hátra.

– 2023-ban azután több évtizedes településszöveti problémát oldottak meg a mezőföldi kisvárosban a Zöld Város program során. Több városi fejlesztéssel ellentétben itt a zöld városfejlesztés nem térkövet, betont és bitument jelentett, hanem ténylegesen tudatos, fenntartható, vegetációban bővelkedő fejlesztést. Olyan zöld multifunkcionális tércsoportot alkottak, amely a korábban szinte városközpont nélküli településen keresztül nyúlik, különböző funkciókkal apróbb-nagyobb tereket kapcsol egymásba. Van gyülekezésre lehetőséget adó tér, van virágoskert, van közösségi tűzrakó, ráadásul az utcabútorok is közösségi konzultáció eredményei. A fejlesztésbe pedig a fiatal generációt is bevonták, velük együttműködve mérték fel a valós igényeket.

– Előremutató, innovatív, az igényekhez illeszkedő fejlesztés valósult meg a közösség bevonásával – ráadásul a hasonló fejlesztésekhez képest nagyon méltányos áron. Zöld városhoz méltó, nem csak köztér, hanem közösségi tércsoport született. Enying Város Önkormányzata az átutazás teréből egy vendégváró, vendégmarasztaló teret varázsolt. A települést ezért a fejlesztésért a Településfejlesztési Szövetség zsűrije a Városi infrastruktúrafejlesztés kategóriában Településfejlesztési Díjban részesíti.

A Településfejlesztési Szövetség a térségfejlesztés és településfejlesztés iránt elkötelezett szakmai szereplők közössége, akik különféle területeket képviselnek. Tagsága nyitott az önkormányzati szakemberek, önkormányzati városfejlesztési cégek, szakmai szervezetek és a településfejlesztésben résztvevő magánszféra vállalkozásai felé.

A TESZ fő célja a térség- és településfejlesztéshez kapcsolódó szakmai kiválóság elősegítése. Ennek keretében szakmai segítséget nyújtanak a fejlesztésekben érintett önkormányzati, állami és magánpiaci szereplők részére.

A Településfejlesztési Díjat azok az önkormányzatok, önkormányzati cégek nyerhetik el, akik 2023-ban befejezett projektjükkel kiemelkedőt alkottak. A díj segítségével olyan jó gyakorlatokat tesznek láthatóvá, amelyek példájukkal más településeket is inspirálnak, és így élhetőbb környezetet teremtenek a lakosok számára.

A díjakat a szövetség évente országos rendezvény keretében adja át. Büszkék arra, hogy a díjkiosztó a magyar településfejlesztés egyik legnagyobb ünnepévé nőtte ki magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában