Beszámoló

2024.04.26. 20:00

Több fontos döntés is született a fehérvári közgyűlésen: nem lesz teraszdíj!

Elismeréseket adtak át, de fontos intézményfejlesztésekről és a teraszdíj elengedéséről is döntött a fehérvári közgyűlés pénteken, a városházán. Elhangzott az is, hogy ismét pályázhatnak a belvárosi épületek a külső felújítás támogatására.

Kecskés Zoltán

Ülésezett a város képviselő-testülete pénteken.

Fotó: Kecskés Zoltán / FMH

Díjátadó

A székesfehérvári önkormányzat pénteki képviselő-testületi ülésének első perceiben ünnepi hangulat uralkodott, Cser-Palkovics András átadta ugyanis a Székesfehérvár Közbiztonságáért Díjat, amely annak a természetes személynek adományozható, aki a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság székesfehérvári telephelyén, vagy a Székesfehérvári Rendőrkapitányság hivatásos állományában teljesít szolgálatot, illetve székesfehérvári polgárőr szervezet tagjaként rendszeresen segíti a rendőrség feladatainak ellátását a bűnmegelőzés területén. Idén három kiváló szakember  munkáját ismerték el, méltatásukban megemlékeztek példamutató szakmai életútjukról is. 

A „Székesfehérvár Közbiztonságáért” Díjat Kalányos Zsolt, Paál Andrea és Takács József vehette át
Fotó: Simon Erika/ÖKK

Elismerésben részesült Takács József tűzoltó alezredes, aki 1989-ben kezdte meg hivatásos tűzoltói szolgálatát beosztott tűzoltóként a székesfehérvári tűzoltó-parancsnokságon. Már a kezdetekben megmutatkozott elkötelezettsége. Elhivatottsága, rátermettsége, tudása és szakmai ismereteinek folyamatos fejlesztése eredményeként előbb szolgálatparancsnokként Székesfehérváron és vonzáskörzetében, majd 2016. január 20. óta a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeleti Osztály Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatánál kiemelt főelőadóként Fejér vármegye teljes területén irányítja a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. Szabadidejéből is szívesen áldoz a közösségért, Székesfehérvár testvérvárosa, Schwäbisch Gmünd tűzoltóival szakmai és baráti kapcsolatban áll.

A város Székesfehérvár Közbiztonságáért Díjjal ismerte el Paál Andreát, a Székesfehérvári Városi Polgárőrség titkárát, aki 2002 óta aktív tagja a Székesfehérvári Városi Polgárőrségnek. Ő az Egyesület titkára, szolgálatvezetője, ifjú polgárőrök toborzója, sokrétű feladatai közé tartozik az általános iskolás gyerekek számára a biztonságos közlekedés oktatása. Az elmúlt évek során több együttműködési megállapodás született a városi középiskolákkal, melynek keretében számos diák köszönheti Paál Andreának a közösségi szolgálat sikeres teljesítését is. Segíti az ifjú, vagy a szervezethez frissen csatlakozott polgárőrök felkészítését a bűnmegelőzést és közbiztonság fenntartását célzó szolgálatra.

A 2024-es esztendő harmadik kitüntetettje Kalányos Zsolt polgárőr, aki 2004 szeptemberében költözött Székesfehérvárra, ahol azóta mind a munkája, mind a közösség szolgálata terén példásan helytáll. Kalányos Zsoltot mindig a tenni akarás és a segítőkészség jellemezte, így nem volt kérdés számára, hogy éljen a lehetőséggel, és jelentkezzen 2020 tavaszán az újonnan megalakuló szervezethez, az Alba Regia Polgárőr Egyesülethez. Magabiztosságával, rátermettségével hamar kitűnt társai közül, melynek köszönhetően 2022-ben elnökhelyettesnek választották. Elsődleges céljának és küldetésének Székesfehérvár közbiztonságának, valamint a városlakók nyugalmának megőrzését, a fehérváriak biztonságérzetének növelését tekinti, mind a mindennapokban, mind a közösségi programok során.

A képviselők a nemrégiben elhunyt Horváth Istvánnéra emlékeztek
Fotó: Kecskés Zoltán  / FMH

Megemlékezés

Aztán az ünnepi pillanatokat a szomorúság váltotta fel a Városháza Dísztermében. A képviselők az elhunyt Horváth Istvánnéra emlékeztek néma főhajtással, aki több mint másfél évtizeden át képviselte Maroshegy városrészt és lakóit. Mint a polgármester elmondta, Horváth Istvánnét Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Érdemi munka

A tartalmi döntések közül kiemelkedő volt, hogy Székesfehérvár Közgyűlése elfogadta a város  tavalyi évről szóló zárszámadását, illetve az intézmények és a gazdasági társaságok belső ellenőrzéséről szóló beszámolót. Mint elhangzott, mintegy 6 milliárd forinttal növekedtek Székesfehérvár tartalékai, amellyel a megye jogú városok közül is kiemelkedik Székesfehérvár. Az említett tartalékok a következő évek működési és fejlesztési forrásai lesznek majd. Cser-Palkovics András polgármester ezzel összefüggésben elmondta, nagyon jó évet zárt a város az energiakrízis dacára. Mindezeken felül köszönetet mondott a fehérvári vállalkozásoknak, az ott dolgozó munkavállalóknak, illetve az önkormányzati fenntartású intézményeknek a takarékos működés érdekében végzett munkájukért. 

Döntöttek arról is a képviselők, miszerint idén sem fizettetik ki a belvárosi vendéglátósokkal a teraszdíjat, hogy segíteni tudják a munkahelyek megőrzését az ágazatban. A napirend tárgyalásakor elhangzott az is, hogy nyáron az Eb és az Olimpia idején várhatóan tovább lehetnek majd nyitva a teraszok. 

Elfogadták továbbá a gyermekvédelmi és szociális intézkedéscsomagot, mely elsősorban a városi gyermekotthonban és kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatalok, családok számára vezet be új támogatási formákat, valamint elfogadták a szociális és kulturális szektor béremeléseit, azonnali bérkiegészítését is! A sajtó kérdésére összefoglalva a polgármester elmondta: 

– Együttműködésen alapuló szakmai anyag került a testület elé a gyermekvédelem tekintetében. Ezt a szakmai anyagot az elmúlt hetekben a gyermekvédelemmel foglalkozó önkormányzati, állami, egyházi és civil területen dolgozó szakemberek készítették. Célunk a gyermekek teljes körű védelme és a jelzőrendszer további erősítése, illetve a szociális szektorban dolgozók anyagi támogatása és elismerése, akik egy kiegészítő, havi rendszerességű 50 ezer forintos plusz jövedelmet fognak kapni az önkormányzattól. A mai döntéseink nem csak a szociális szektort, hanem más területeket, például a kultúra vonatkozásában is hasonló döntéseket jelentettek. Valahol a Szép-kártya juttatást tudtuk megemelni, vagy havi kiegészítő jövedelmet tudunk biztosítani, másutt béremelésről tudtunk dönteni. Szerencsére ennek a költségvetési háttere is biztosított!

Mindemellett fontos intézményi fejlesztések is zöld utat kaptak a város képviselőtestületének tanácskozásán. A polgármester összegezve elmondta: 

– Döntöttünk a városi forrásból megvalósuló bölcsőde, óvoda kulturális intézményeket érintő felújításokról és bővítésekről, fejlesztésekről is. Döntöttünk az állami forrásból megvalósuló iskola felújításokról nemcsak a közgyűlés, hanem a csütörtöki bizottsági ülésen is, hiszen a Vasvári Gimnáziumnak a felújítására kiírt közbeszerzési eljárást érvényesen és eredményesen lezártuk, ennek megfelelően nyáron megkezdődik a Vasvári épületének teljes felújítása, a Tóparti Gimnázium felújítása pedig ugyanekkor befejeződik. 

A Közgyűlési anyagokat ITT tekintheti meg!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában