Épített örökség

2024.05.02. 10:30

Elkészült a nádasdladányi lélekharang

Történelmet írtunk! – közölte a jó hírt Nádasdladány polgármestere a közösségi oldalán.

Bokányi Zsolt

A kis harang, nagy örömre ad okot a településen.

Fotó: Varga Tünde közösségi oldala

Varga Tünde polgármester köszönetét fejezte ki a segítő szándékú lakosok felé! – Közösen, egymást megértve és segítve osztoztak velünk abban a felemelő lelkiállapotban, amiben mi voltunk, mikor elhatároztuk képviselőtársaimmal, hogy az idei évben a nehézségek ellenére felállítjuk a lélekharangot. Önök felismerték ennek fontosságát, biztattak és támogattak bennünket ennek megvalósításában. Köszönjük, hálásan köszönjük! Kérem, ünnepeljenek is velünk együtt, hiszen az ünnepélyes átadó hamarosan megtörténik, az Elszármazottak találkozóján, május 4-én, szombaton 11 órától a temető ravatalozójánál – olvashattuk a település vezetőjének sorait. 

2024. március elején kérték a vállalkozókat, majd a lakosságot, hogy támogassák a lélekharang elkészítését, melyet a ravatalozó mellé terveztek felállítani. Példaértékű összefogás történt rövid időn belül, és ennek eredményeként elkészülhetett a kis harang. Az összegyűlt támogatás 1 millió 130 ezer forint volt, amit fiatalok, idősek, családok, vállalkozók, cégek adományaként fordítottak a nemes célra.

– Hogy mit jelent egy közösségnek a lélekharang? Ez a temetői műtárgy meghatározó minden temető helyszínén. A haranglábon álló kisebb méretű harang minden temetésen megszólal az elhunyt tiszteletére, amikor a hozzátartozók, a temetésen jelenlévők az utolsó búcsú pillanatait élik át. Minden település épített örökségének egyik jelentős állomása ez a műtárgy. Értéket képvisel, és megtart, egy idő után pedig történelmi jelentőséggel bír. A lélekharang az idő múlásával párhuzamosan saját magának vívja ki a tekintélyt, a tiszteletet. A jelentőséggel bíró épített örökségeknek mindig voltak, vannak és lesznek támogatói, akiknek a segítségével azok meg tudnak valósulni, hiszen így lesz a helyi közösség számára még nagyobb értéke és jelentősége ezeknek az egyedi készítésű remekműveknek – mondta el a polgármester. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában