Arcanum

2024.05.03. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Szabó Hajnalka

Majálisok esőben 

„Nem kedvezett az időjárás az idei május elsejei programnak. A szinte megállás nélkül csepergő eső sokakat visszariasztott a délutáni sétától, a Vidám Park örömeitől, és a majális hívogató programjától. Az újonnan átépített szabadtéri színpadot is feláztatta az eső. A panorámabusz és a városnéző mikrobusz is pihent az ünnepen, nem járt a hajó a park mögötti csónakázó tavon sem. A szabadtérre tervezett műsorokat a Gárdonyi Géza Művelődési Házban bonyolították le. Itt léptek fel a fővárosi művészek és a Fejér megyei Népi Együttes tagjai is.” – olvasható 50 évvel ezelőtt a Fejér Megyei Hírlapban.

 

Könyvtáravatás Mezőszilason 

„A május 1-re megérkező országos eső elkerülte Mezőszilast. Mintegy háromszázan vettek részt azon a gazdag kulturális programmal egybekötött ünnepségen, melyet délelőtt 10 órakor, a Németh László ház előtt rendeztek május 1 tiszteletére. Ennek keretében került sor a Petőfi Emlékkönyvtár megnyitására. A meghívott vendégek közt megjelent Németh László Kossuth-díjas író, aki jelentős támogatást nyújtott az új intézmény kialakításához.” – írták 1974-ben a Hírlap hasábjain.

 

Sikeres diáknap Székesfehérváron

30 évvel ezelőtt minden idők legnépesebb, legsikeresebb diáknapját tartották Székesfehérváron. „410 produkcióban, a megye 32 iskolájának közel ezer diák (az iskolák színe-java) szerepelt 11 műfajban. A Fesztivál-díjat a Vasvári gimnázium kapta. A legeredményesebb fehérvári iskola a Kodály ének-zenei lett. A Tóparti Gimnáziumban és a Vidámpark sátra alatt az Alba Regia Táncegyüttessel és a Tilinkó zenekarral rendezett táncház, a rock-koncert, a sportvetélkedők, a majálisok hangulata olyan volt, jó ideig érdemes lesz rá emlékezni.” 

 

Borlovagrendek Fehérváron 

Székesfehérváron rendezték az ország borrendjeinek szakmai konferenciáját 2004 májusában. „Az ország borrendjeinek szakmai konferenciáját Iván János,a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagja köszöntötte, megjegyezte: a borlovagok ahány rendet képviseltek, annyiféle díszes öltözékben jelentek meg, ám a közös célokban megegyezés, egység van.  Az ünnepélyes tagfelvételi procedúrán három borrend lett az MBOSZ tagja: a csókakői Szent Donát, a soltvadkerti Krámer Fülöp és a solti Gróf Vécsey Károly Borlovagrend.”


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában